Gazdálkodási és menedzsment (BSc)

Gazdálkodási és menedzsment (BSc)

Last modified: 18. January 2024

Mit fogsz tanulni?
A közgazdász szakma nem valami unalmas dolog, hanem nemzetközi, modern és innovatív. Közgazdászként te lehetsz az, aki álmot adhatsz egy ügyes kezű szakmunkásnak, sikerre viheted egy vállalkozás ötletét, pénzt tudsz csinálni egy nemes cél megvalósításához, jól használhatod fel a rendelkezésre álló tőkét. A szakma tekintélye, anyagi megbecsültsége hosszú évek óta kiemelkedően jó.  

A gazdaságtudományi képzési területhez tartozó gazdálkodás és menedzsment szakon a főbb tárgyaid a következők lesznek: Közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek, mint matematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, nemzetközi gazdaságtan, pénzügytan, vállalatgazdaságtan, marketing, számvitel, üzleti kommunikáció, szaknyelv, egyéb alapozó üzleti ismeretek, társadalomtudományi ismeretek, mint európai uniós ismeretek, általános és gazdasági jogi ismeretek, gazdaságtörténet, gazdaság- és szervezetszociológia, gazdaságpszichológia, filozófia, gazdálkodási és menedzsment szakmai ismeretek, mint vállalati pénzügyek, számviteli elemzés, emberi erőforrás menedzsment, logisztika, marketingmenedzsment, termelés- és szolgáltatásmenedzsment, vállalati információs rendszerek, vezetés és szervezés alapjai, döntéselmélet és módszertan alapjai, stratégiai tervezés és menedzsment, controlling, továbbá a vállalkozásfejlesztés specializáció tantárgyai, amelyeket a hatodik félévtől tanulhatsz, így pl. pénzügymenedzsment alapjai, általános projektmenedzsment, e-kereskedelem és e-marketing, kisvállalkozások finanszírozási specialitásai, adózási ismeretek, innováció menedzsment, fogyasztói magatartás, valamint vállalati pénzügyi döntések alapjai.

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:
- végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat
- szakképzettség: közgazdász gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Economist in Business Administration and Management

Specializáció: 
ellátási lánc menedzsment; humán erőforrás menedzser; üzletviteli menedzser; vállalati pénzügyek

Képzési idő: 7 félév

A képzés helyszíne:  
A képzés az egyetem Károly Róbert Campusán Gyöngyösön történik, amely gyönyörű környezetben, a Mátra kapujában található. A város közlekedési lehetőségei kiválóak, Budapestről is könnyen megközelíthető. A campus modern oktatási infrastruktúrával rendelkezik, épületei igényesen parkosított környezetben helyezkednek el.

Munkarend: nappali, levelező
Levelező munkarendű képzésben a hallgatók tanóráira péntek délután és szombaton kerül sor.  

Választható finanszírozási forma:
- magyar állami ösztöndíjas
- önköltséges  
Az önköltség mértéke: 380.000,- Ft/ félév

Melyik MATE képzési központ kínálatában található a szak a jelentkezés során?
Gazdasági és Társadalomtudományi Képzések Központ - MATE-ECONOMY 

Nyelvvizsga követelmény: nincs
 

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?
Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakos közgazdászként egy vállalkozás erőforrásait tervezed, ez alapján költségvetést, prognózist készítesz a pénzügyre, beruházásokra, jövedelemre, piacra vonatkozóan. Részt veszel a számviteli rendszerek kialakításában, irányításában, a folyamatok ellenőrzésében és elemzésében. Munkád része lesz a beruházások gazdaságosságának tervezése, fejlesztési programok kidolgozása és lebonyolítása. Tervezed, elemzed egy termék fejlődési-, és hanyatlási ütemét gazdaságosságát, és erről beszámolókat készítesz.

Jellemző munkakörök, amelyekre igényt tarthatsz:
üzleti tervező, elemző, üzletviteli és befektetési tanácsadó, pénzügyi és gazdasági tanácsadó, pénzügyi és üzleti tanácsadó, pénzügyi elemző, pénzügyi folyamatkontroller, pénzügyi-, gazdasági- vezető- termelési- elemző- gazdasági tanácsadó, termékmenedzser. Tevékenységedet végezheted cégeknél, vállalatoknál, kamaráknál, vállalkozás-fejlesztési alapítványoknál, regionális fejlesztési ügynökségeknél, önkormányzatoknál, nonprofit szervezeteknél, munkaügyi központoknál.

Kollégiumi elhelyezés:
Kollégiumi elhelyezést kérésre minden nappali munkarendre felvételt nyert hallgatónk részére tudunk biztosítani. Levelező munkarendű hallgatóink kedvezményes térítéssel igényelhetnek szállást a Károly Róbert Diákotthonunkban

Bemutatkozik a Gazdálkodási és menedzsment szak: >> cikkünk <<

Nyílt napjainkról >> bővebben << 

A szakról további tájékoztatás kérhető:
Dr. Taralik Krisztina egyetemi docens, szakkoordinátor
E-mail: Taralik.Krisztina(kukac)uni-mate.hu

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekben a Károly Róbert Campus Tanulmányi Osztálya ad tájékoztatást:
3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. E-mail: felveteli.gyongyos(kukac)uni-mate.hu