Bemutatkozik a Gazdaságinformatikus szak

Bemutatkozik a Gazdaságinformatikus szak

Last modified: 18. December 2023

A gazdaságinformatikusok feladata betölteni a kommunikációs szakadékot a programozók és a program üzleti megrendelője között. Egy sikeres vállalkozás hátterében mindig ott áll egy ilyen szakember, aki képes többek között üzleti folyamatok végrehajtását segítő szoftverek tervezésére és tesztelésére, valamint adatbázisok létrehozására és menedzselésére. Naprakész tudással gazdagodhatnak és a munkaerőpiacon keresett szakemberekké válhatnak azok, akik a Károly Róbert Campus gazdaságinformatikusi képzésére jelentkeznek. A szakot Dr. Zörög Zoltán egyetemi docens, valamint Szabó Zsolt és Ferró Richárd hallgatók segítségével mutatjuk be.

Képzési szint: felsőoktatási szakképzés / alapképzés

Képzési idő: 4 félév / 7 félév

A felvételi előtt álló fiatalok többféle informatikai képzéssel is találkozhatnak az interneten és a tájékoztató kiadványokban. Mit nyújt számukra a gazdaságinformatikusi képzés?

Zörög Zoltán: Az elnevezéséből adódóan jól látszik, hogy két tudományterületről származik az az ismeretanyag, amivel a szakot választó hallgatók gazdagodnak. Ráadásul intézményünkben arra törekszünk, hogy a két terület azonos arányban szerepeljen a kötelező jelleggel teljesítendő tantárgyak között. Természetesen lehetőséget teremtünk arra is, hogy érdeklődésüknek megfelelően egyik vagy másik irányba képezzék magukat, amire különböző választott kurzusok segítségével van mód.

Kiknek ideális választás a gazdaságinformatikusi képzés?

Z.Z.: Bármelyik informatikai szakunkat vesszük alapul, a végzetteknek jelentős mértékben kell rendelkezniük problémamegoldó képességgel. Úgy gondolom, hogy elsősorban azoknak lehet ez a terület megfelelő, akik hajlandóak ezen készségüket tovább fejleszteni. Igaz ez a gazdaságinformatikusokra is. Tehát elsősorban a vállalatoknál végbemenő üzleti folyamatok iránt érdeklődő jelentkezőket várjuk, akik ezeknek a folyamatoknak az optimalizálását különböző informatikai eszközök, lehetőségek felhasználásával kívánják megvalósítani.

A továbbtanulás előtt állók döntését jelentősen befolyásolja, hogy egy adott szak elvégzése után milyen könnyen tudnak munkát találni. Mennyire keresettek a gazdaságinformatikusok a munkaerőpiacon?

Z.Z.: Röviden? Nagyon. Az informatikus szakemberek a legkeresettebbek közé tartoznak. Ezek közül a gazdaságinformatikusok azért tudnak meglehetősen könnyen munkába állni, mert gazdálkodni minden vállalat gazdálkodik, számítógépekkel, programokkal minden vállalat rendelkezik. A menedzsment a legritkább esetben beszél „informatikusul”, az informatikus pedig a legritkább esetben beszél „közgazdászul”. A különböző gazdasági problémák feltérképezése, a megoldáshoz szükséges információk összegyűjtése, megoldási javaslatok összeállítása, a probléma megoldása az IKT lehetőségeinek felhasználásával egyre inkább előtérbe kerül.

Mi tetszett meg a gazdaságinformatikusi képzésben? Minek köszönhetően esett éppen erre a szakra a választásotok?

Szabó Zsolt: Azt követően jelentkeztem gazdaságinformatikus alapképzésre, hogy elvégeztem a Károly Róbert Campuson a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzést. Mivel mindenképpen Gyöngyösön és informatikai területen szerettem volna folytatni a tanulmányaimat, nem volt kérdés, hogy melyik szakot jelölöm meg a jelentkezési időszakban.

Ferró Richárd: Úgy képzeltem el, hogy a gazdaságinformatikusi szak lehetőséget fog biztosítani a technológiai ismereteim bővítésére, a szakmai fejlődésre és arra is, hogy a legújabb programokkal dolgozhassak.

 

Azt kaptátok a képzéstől, amire előzetesen számítottatok?

F.R.: Igen, minden az elvárásaim szerint alakult. Bevallom őszintén, hogy néhány nehezebb gazdasági tantárgy teljesítése kihívást jelentett a számomra, de azt gondolom, hogy a felsőoktatásban tanulók közül senki nem úszhatja meg a mumus tantárgyakat. A záróvizsgát követően célom, hogy elhelyezkedjek a szakmában és tovább tudjam fejleszteni a technológiai és gazdasági ismereteimet is, hiszen ebben a szakmában alapvető követelmény az élethosszig tartó tanulás.

Sz. Zs.: Egyetértek Ricsivel, én viszont elmondhatom, hogy az oktatóimnak hála informatikai beállítottságom ellenére is elkezdtem érdeklődni a mikro- és makroökonómia iránt. Ettől függetlenül az a tervem, hogy a diploma megszerzését követően olyan állást keresek, ahol elsősorban programozóként tudom tovább bővíteni az ismereteimet.

 

A Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzésről további információk ITTaz alapképzésről pedig ITT találhatók.