Bemutatkozik a Turizmus-menedzsment szak

Bemutatkozik a Turizmus-menedzsment szak

Last modified: 19. December 2023

A Turizmus-menedzsment mesterszakon a már megszerzett gazdasági, turisztikai alapismereteket van lehetőség specializálni és magasabb szintre emelni. A cél olyan közgazdászok képzése, akik képesek a turizmus területén önálló és átfogó tervezési, irányítási és koordinációs feladatok ellátására helyi, regionális, országos, valamint nemzetközi szinten. Munkájukra turisztikai vállalkozásoknál, multinacionális cégeknél a turizmus állami és önkormányzati irányítási, közigazgatási és tervezési intézményrendszerében, valamint a non-profit szférában egyaránt szükség van. A Károly Róbert Campuson induló Turizmus-menedzsment mesterképzést Dr. Bujdosó Zoltán, a campus főigazgatója, valamint Tóth Zoltán hallgató mutatja be.

A Károly Róbert Campuson elérhető képzési szint: mesterképzés
Képzési idő: 4 félév

Ahhoz, hogy valaki jelentkezhessen Turizmus-menedzsment képzésre, szükség van egy alapszakos diplomára. Mi mindennel egészíti ki ez a mesterképzés például a Turizmus-vendéglátás szakon kapott ismereteket?
Bujdosó Zoltán: A turisztikai alapismereteken túl elsősorban a menedzsment, a turizmus egyes alágazatainak vezetési és szervezési ismereteit sajátítják el a hallgatók. Sokan közülük – elsősorban levelező képzésben résztvevők – már gyakorlott vezetők szállodákban, éttermekben vagy utazási irodákban, így egymástól is sokat tanulhatnak hallgatóink. Igyekszünk ezt komoly gyakorlati és szaknyelvi ismeretek átadásával és megtámogatni.

Kiknek érdemes a diploma megszerzését követően további két évre beülniük az iskolapadba annak érdekében, hogy magasabb szintre emeljék a tudásukat?
B.Z.: Elsősorban azoknak ajánljuk a képzést, akinek vezetői ambíciói vannak a turizmus és vendéglátás területén, de azok számára is hasznos a képzés, akik tudományos pályán képzelik el életüket és doktori képzésre szeretnének jelentkezni. A jelenleg turizmusban vezetőként dolgozó érdeklődők pedig elméleti ismereteik gyarapítása mellett releváns oklevelet szerezhetnek munkájukhoz.

Milyen pozíciók töltenek be a Turizmus-menedzsment szakon végzettek?
B.Z.: Az oklevél megszerzésével a turizmus és vendéglátás bármely területén  vezetői pozíciót tölthetnek be végzett hallgatóink. Mesterfokozatot szerzett közgazdászként közép- vagy felsővezetőként irányíthatnak szálláshelyet, szervezhetnek utazásokat és turisztikai tevékenységeket koordinálhatnak.

Miért döntöttél úgy, hogy a Turizmus-menedzsment mesterképzési szakon folytatod az alapszakos diploma megszerzése után a tanulmányaidat?
Tóth Zoltán: Több mint 10 éve a szállodaiparban dolgozom, így munkám során nagyon sok turizmussal kapcsolatos tapasztalatot szereztem és összefüggést láttam meg. Amint az évek során egyre feljebb léptem a ranglétrán, beláttam, hogy nem elég az összefüggéseket csupán tapasztalati úton megélnem. Azt is fontos tudni, mi az elméleti háttere az iparágunkat mozgató tényezőknek, erőknek: a hogyanokon kívül a miérteket is meg szerettem volna mélyebben érteni.
Ekkor határoztam el, hogy elvégzem a Turizmus menedzsment mesterképzést. A választásom azért kifejezetten a Gyöngyösi Campusra esett, mert itt már a felvételi beszélgetés során olyan szintű emberközpontúságot és hallgatókra való odafigyelést tapasztaltam, ami miatt nem volt kérdés: én mindenképp itt szeretnék tanulni.

Beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?
T. Z.: Ezt a fajta odafigyelést, segítőkészséget és családiasságot folyamatosan megélem, ami nagyon jó légkört biztosít az ismeretek elsajátításához. Ezen kívül jó azt is megtapasztalni, hogy nem csak kellő tudással, de a tudás átadásának képességével is rendelkeznek az itteni oktatók. A korábban nagyon nehéznek tűnő témaköröket tulajdonképpen könnyen el tudtam, tudom sajátítani – természetesen a megfelelő idő és figyelem ráfordításával.
Mindezen kívül pedig naprakész és azonnal használható ismereteket szerzek és pont azokat az elméleti összefüggéseket látom meg, amiket korábban kerestem.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?
T. Z.: A végzést követően továbbra is a szállodaiparban fogok dolgozni. Felvértezve egy jó egyetem mesterdiplomájával, a korábban említett hogyanok és miértek átlátásának képességével, naprakész ismeretekkel nem kétséges számomra, hogy sokkal versenyképesebb leszek a munkaerőpiacon. A COVID utáni időszak rengeteg lehetőséget rejt magában, kiváltképp a turizmus területén: az utazásra, kikapcsolódásra sokunkban koncentrálódó vágy hirtelen erővel és nagyon intenzíven fog kitörni és erre fel kell készülni. Ebben pedig legjobban az itt szerzett Turizmus Menedzsment mesterszakos diploma lesz a segítségemre.

A Turizmus-menedzsment mesterképzésről további információk ITT találhatók.