Programtervező informatikus

Programtervező informatikus

Last modified: 18. January 2024

Miért jó felsőoktatási szakképzésben tanulni?
Elegendő időt kapsz arra, hogy végig gondold a jövőre vonatkozó terveidet, hogy közben az itt eltöltött két év munkája nagy nyereséget jelentsen majd az első alapképzési diploma megszerzésénél. A programtervező informatikus (fejlesztő) felsőoktatási szakképzés alkalom arra, hogy dönts a későbbiek során arról, hogy az informatikus szakma megfelelő-e számodra. Iskolánkban csatlakozhatsz a nagy múltú Robotika Szakkörünkhöz, ahol építhetsz pl. robot focistákat, vagy sumo birkózó robotokat és programozhatod őket különböző programozási nyelveken. Emellett élhetsz a felsőoktatás rendszerében kínálkozó lehetőségekkel, egyetemista hallgatóként képviselheted hallgatótársaid érdekeit, kutatásokban vehetsz részt, számos közös rendezvényen építheted a kapcsolataidat és közben azt tanulod, amiről úgy érzed, hogy igazán neked való.  

Mire készít fel a programtervező informatikus (fejlesztő) képzés?
A képzés célja olyan programtervező informatikus (fejlesztő) szakemberek képzése, akik a képzettség ismeretanyagával képesek részt venni hardver és szoftver rendszerek tervezésében, létrehozásában, működtetésében, szervizelésében, valamint azok fejlesztési és alkalmazási tevékenységében, valamint képesek csoportmunkában részt venni, ismerik és alkalmazzák a vonatkozó jogi szabályozásokat.  

A szakképzettség oklevélben történő megjelölése:
- felsőfokú fejlesztő programtervező informatikus-asszisztens
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Generative Software Information Technology Assistant  

Képzési idő:
4 félév (3 félév + 1 félév összefüggő szakmai gyakorlat)  

A képzés helyszíne:  
A képzés az egyetem Károly Róbert Campusán Gyöngyösön történik, amely gyönyörű környezetben, a Mátra kapujában található. A város közlekedési lehetőségei kiválóak, Budapestről is könnyen megközelíthető. A campus modern oktatási infrastruktúrával rendelkezik, épületei igényesen parkosított környezetben helyezkednek el.  

Választható munkarend: nappali, levelező
A levelező munkarendű képzésben a hallgatók tanóráira péntek délután és szombaton kerül sor.  

Választható finanszírozási forma:
- magyar állami ösztöndíjas
- önköltséges  
Az önköltség mértéke: 250.000,- Ft/félév

Melyik MATE képzési központ kínálatában található a szak a jelentkezés során?
Műszaki és Informatikai Képzések Központ - MATE-TECH-INFO
 
Jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány

 

Mire van lehetőséged a képzés után?  
A kétéves képzés elvégzése után már munkába állhatsz, de tovább is tanulhatsz. A megszerzett tudásoddal el tudsz helyezkedni informatikai cégeknél programozóként, webfejlesztőként, képes leszel nagyvállalati rendszereket karbantartani, hálózatot építeni és konfigurálni.

Továbbtanulási lehetőség alapképzési (BA/BSc) szakon
A felsőoktatási szakképzésben megszerzett oklevél minősítése alapján lehetőség van emelt szintű érettségi vizsga teljesítése nélküli továbbtanulásra a Károly Róbert Campus alapképzési (BA/BSc) szakjain: gazdaságinformatikus, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, mezőgazdasági mérnöki, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás, vidékfejlesztési agrármérnöki. A felsőoktatási szakképzésben teljesített tantárgyak (kreditek) egyenértékűség esetén beszámíthatók az alapképzésbe. A felsőoktatási szakképzési szak képzési területével azonos alapképzési szakon (pl. gazdaságinformatikus) történő továbbtanulás esetén a beszámítható kreditek száma legalább harminc, legfeljebb kilencven lehet.  

Kollégiumi elhelyezés:
Kollégiumi elhelyezést kérésre minden nappali munkarendre felvételt nyert hallgatónk részére tudunk biztosítani. Levelező munkarendű hallgatóink kedvezményes térítéssel igényelhetnek szállást a Károly Róbert Diákotthonunkban

Bemutatkozik a Programtervező informatikus szak: >> cikkünk <<  

A szakról további tájékoztatás kérhető:
Dr. Novák Tamás egyetemi docens, szakfelelős
E-mail: novak.tamas(kukac)uni-mate.hu

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekben a Károly Róbert Campus Tanulmányi Osztálya ad tájékoztatást:
3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. E-mail: felveteli.gyongyos(kukac)uni-mate.hu