Bemutatkozik az Emberi erőforrások képzés

Bemutatkozik az emberi erőforrások képzés

Last modified: 11. December 2023

Érdekelnek a társadalomtudományok és a gazdasági ismeretek? Szívesen foglalkoznál emberekkel a munkád során? Szeretnéd tudni, hogyan választhatod ki HR-esként a céged által meghirdetett pozícióra a legmegfelelőbb személyt? Akkor ez a cikk Neked szól! Engedd meg, hogy bemutassuk a Károly Róbert Campus képzési kínálatába hosszú évek után tavaly visszatérő emberi erőforrások alapszakot. A képzés megismerésében Dr. Herneczky Andrea főiskolai docens, valamint Zödös Anikó hallgató segít.

A Károly Róbert Campuson elérhető képzési szintek: alapképzés
Képzési idő:
7 félév

 

Jó pár év után indult újra a gyöngyösi campuson az emberi erőforrások képzés. Miben tér el a többi gazdaságtudományi szaktól? Milyen tudást kapnak a hallgatók?

Dr. Herneczky Andrea: Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy 6 év után újra indulhat Gyöngyösön a szak, mert azt gondolom, hogy az emberi erőforrások alapképzésen sokan megtalálhatják a számításukat. Ez ugyanis egy interdiszciplináris terület. Hallgatóink az egyetemen töltött évek alatt egyrészt közgazdasági tudással – pl. mikroökonómia, makroökonómia, vállalati gazdaságtan –, másrészt több társadalomtudományokhoz – pl. pszichológia, szociológia – kapcsolódó ismerettel, készséggel, képességgel és jártassággal is gazdagodnak.

 

Milyen az ideális HR-es? Vagyis kiknek ajánlott a szak elvégzése?

H. A.: Egy HR szakemberben kell, hogy legyen egyfajta nyitottság és szociális érzékenység, ugyanakkor nagyon alapos gazdasági ismeretekkel is kell rendelkeznie. Fontos, hogy értse és lássa a vállalat gazdasági működését és céljait, mert ő is hozzá tud járulni a sikerekhez a megfelelő emberi erőforrás kiválasztásával. Látnia kell, hogy a cégnek milyen szakemberekre van szüksége egy adott munka elvégzéséhez – és itt nem feltétlenül csak a szaktudás, hanem a jelentkező személyisége is fontos. Hiszen lehet valaki jó szakember, de ha alkalmatlan a csapatmunkára és ezáltal nem illeszthető bele a meglévő munkaközösségbe, mert nagy eséllyel a hozzáállásával folyamatosan konfliktusokat fog generálni, akkor nem ő a megfelelő választás. Mindezek mellett a HR szakembereknek megítélésem szerint nagyon fontos szerepük van a marketingtevékenységben is, hiszen az, hogy milyen márkát épít fel egy cég, nagymértékben függ attól is, hogy milyen a dolgozók véleménye, mennyire érzik megbecsülve magukat a munkahelyükön, de az is árulkodó, hogy mekkora vonzerőt képes jelenteni a környéken vagy országosan az adott vállalat.

Milyen területeken helyezkedhetnek el a végzett hallgatók?

H. A.: Az elsődleges cél természetesen az, hogy HR területen helyezkedjenek el. Sokféle pozíciót betölthetnek, lehetnek például toborzási szakértők, HR business partnerek és dolgozhatnak humán erőforrás gazdálkodási területen is. Emellett hasznos lehet a megszerzett tudás egy középvezető számára is, hiszen nekik is tudniuk kell többek között azt is, hogyan válasszák ki a munkatársaikat, hogyan motiválják és hogyan tartsák meg őket. Az emberi erőforrások alapképzésen megszerzett tudást egyébként a Károly Róbert Campuson is elérhető vezetés és szervezés mesterképzésen lehet magasabb szintre emelni.

Miért döntött úgy, hogy az emberi erőforrások képzést választja?

Zödös Anikó: Az első, közgazdasági diplomámat 2008-ban szereztem, majd ezt követően 15 évig kizárólag pénzintézetben dolgoztam. Tavaly elérkezettnek láttam az időt arra, hogy a szabadidőmet hasznosan, saját magam fejlesztésével töltsem, ezért jelentkeztem az egyetemre. Az emberi erőforrások szak kiválasztásakor az elsődleges szempont az volt, hogy kapcsolódjon a meglévő végzettségemhez, illetve hogy adjon egy olyan pluszt, amivel, mint munkaerő is értékesebb lehetek. Úgy gondolom, hogy az itt tanultakat a jelenlegi munkahelyemen, a mostani beosztásomban is és akár vezetői, szakmai támogató munkakörben is hasznosítani tudom. Nagyobb esélyt látok arra is, hogy emberi erőforrás menedzserként más szférában is érvényesülni tudok, akár egy kisvállalkozás vagy egy multinacionális cég kötelékében.

Beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeket?

Z. A. : Még a tanulmányaim elején járok, tulajdonképpen az első félév szorgalmi időszakán vagyok túl, de azt már ennyi idő elteltével is elmondhatom, hogy az órák üde színfoltjai a hétköznapjaimnak. Már az első hetekben megkaptam a visszaigazolást azzal kapcsolatban, hogy nagyon jó helyen vagyok. Azt érzem, hogy az intézmény részéről maximálisan megkapunk minden támogatást, hogy sikeresen haladjunk előre. Az első két félév tantárgyai még alapozó jellegűek, amik nagyon jól felfrissítik a korábban tanultakat, viszont már nagyon várom a szakirányú tárgyakat.

 

Mik a tervek a végzést követő időszakra?

Z. A.: Jelenleg nagyon elégedett vagyok, mert azzal foglalkozom, amit szeretek, de nem volt véletlen a szakválasztás. Bízom abban, hogy ezen a területen is kipróbálhatom majd magam. Ez minimum az ötéves terv vagy inkább több. Ki tudja, talán a következő lépcső a vezetés és szervezés (MSc) lesz.

 

AZ Emberi erőforrások alapképzésről további információk ITT találhatók.