Az érdekel, hogy mit tud a hallgató, nem az, hogy mit nem

Dedák István

Last modified: 06. June 2024

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézetéből igazolt át közel 3 évtizeddel ezelőtt, hogy segítse a Közgazdasági Tanszék létrehozását. Azóta is a gyöngyösi oktatói gárdát erősíti. Ha mindenképpen választania kell, a „mikronál” jobban kedveli a „makrot”. Hálás a sorsnak azokért a pillanatokért, amikor fiaival együtt rúghatja a bőrt. Dr. Dedák István főiskolai tanár mindezek mellett elárulta, hogy film- vagy sorozatpárti, valamint azt is, hogy milyen zene szól az autójában.

 

Ebben az évben, így kerültem a gyöngyösi campusra

1996-ban, még a szakmai pályám kezdetén kerültem Gyöngyösre. Abban az időben a Corvinus Egyetemen és Magyar Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézetében dolgoztam. Az MTA-nál egy kollégám, Sipos Aladár akadémikus úr – aki ekkor már a KRF-en is tanított – győzött meg arról, hogy jöjjek Gyöngyösre, ahol nagy kihívások és feladatok voltak abban az időben, hiszen ekkor lendült fel a gazdasági képzés és alakult meg a Közgazdasági Tanszék. Az invitálást elfogadtam és a Corvinuson dolgozó kollégámmal, Mellár Tamással – aki két évvel később a KSH elnöke lett – együtt érkezve vettünk részt a Közgazdasági Tanszék létrehozásában és a közgazdasági tárgyak oktatásának elindításában.

Kedvenc oktatott tantárgyam

Egyértelműen a makroökonómia. Alapvetően azért, mert olyan gazdasági összefüggésekre is rávilágít, amelyek a józan hétköznapi gondolkodással sokszor nem összeegyeztethetők, sőt gyakran azokkal ellentétesek. Ezek elmagyarázása és tanítása pedig mindig izgalmas.

 

Ezt tartom fontosnak az oktatásban / szerintem ilyen egy jó oktató

Véleményem szerint egy jó oktatónak egyidejűleg több szempontnak is meg kell felelnie. Először is, fel kell keltenie a hallgatók érdeklődését az adott tárgy iránt. Ha ez nincs meg, akkor bár a hallgató sikeres vizsgát tehet, ám gyorsan el fogja feledni a tanultakat. Másodszor lényeges bemutatni azt, hogy a tanult ismeretanyag hogyan jelenik meg a gyakorlati életben, és az elméleti irányultságú tárgyak esetében – mint amilyeneket én is tanítok – ez különösen fontos. S végül, számonkérés esetén az oktatónak alapvetően azt érdemes szem előtt tartania, hogy a hallgató mit tud, s nem pedig azt, hogy mi az, amit nem.

Hobbim, ez tölt fel

A mozgás, a sport, ezen belül pedig leginkább a futball. Nézőként és résztvevőként is imádom a labdarúgást. Legjobban azt szeretem, ha együtt focizhatok a két fiammal (Norbi 26, Boti 13 éves). Leírhatatlan élmény apaként egy csapatban (kispályán) játszani a srácokkal. Ilyenkor megfeledkezek mindenről, csak a labda pattogása, a győzelem és a fiúk teljesítménye van a fejemben. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt a fantasztikus élményt megadta nekem.   

Tengerpart, hegyek vagy városi kalandok?

Egyértelműen tengerpart. Kortól függetlenül mindig is így volt.

 

Kedvenc országom

Az európai mediterrán országok, azon belül Spanyolország.

 

Kedvenc magyar városom

Mezőkövesd, a párom szülővárosa.

Édes vagy sós (már ami a nasizást illeti)?

Édes. Bár mostanában sajnos több ok miatt is vigyáznom kell vele.

 

Kávé vagy tea?

Kávé. Azt hiszem képtelen lennék meglenni nélküle.

 

Kedvenc íróm

Több is van, de ha egyet kellene kiemelnem, akkor az Erich Maria Remarque lenne. Szinte az összes regényét olvastam.

 

Filmek vagy sorozatok?

Filmek. Ebben a rohanó világban a sorozatokhoz nincs elég türelmem.

 

Kedvenc zenei műfajom (együttesem, énekesem)

Könnyűzene, alapvetően a ’80-as, ’90-es évek slágerei. Talán azért, mert ezeken a dalokon nőttem fel, így nagy örömmel fogadtam a Retro Rádió indulását. Az egyik kedvenc énekesem Vörös István.

 

szöveg, fotók: Dr. Dedák István, Nagy Réka