Bemutatkozik a Szőlész-borász szak

Bemutatkozik a Szőlész-borász szak

Last modified: 20. December 2023

A szőlőtermesztés és bortermelés évszázadok óta része az emberiség történetének és kultúrájának. A szőlészet és borászat a természet és az emberi tudás erejét ötvözi. A Mátrai Borvidéken évszázados hagyományai vannak ezeknek a szakterületeknek, így hallgatóink korszerű gyakorlati és naprakész elméleti ismereteket egyaránt elsajátíthatnak a képzési idő alatt. A képzés megismerésében Taranyi Dóra Ágnes, egyetemi tanársegéd, valamint Lukóczki Anett hallgató segít.

Képzési szint: felsőoktatási szakképzés

Képzési idő: 4 félév

A szőlészet és a borászat komoly tradíciókkal bíró szakterület. A képzés már csak emiatt is összetett, hiszen az oktatóknak szem előtt kell tartaniuk bizonyos hagyományokat, ám az is fontos, hogy az átadott tudás megfeleljen a XXI. század elvárásainak. Mi mindent tanulnak a szőlész-borász szakos hallgatók?

Taranyi Dóra Ágnes: A Mátrai Borvidék, mely hagyományokra és gazdag történelmi múltra épít, kiemelkedik hazánk második legnagyobb borvidékeként. Ennek következtében a megye központján kívüli településeken élők körében a szőlő termesztése és a bor készítése mélyen gyökerezik a hagyományokban. Fontos, hogy a hosszú idő alatt kialakult tudást megőrizzük, és ezt az örökséget továbbadjuk hallgatóinknak.

A szőlészet és borászat terén nyújtott alapvető természettudományos és műszaki ismeretek mellett a szakma gazdaságtudományi alapjait is elsajátíthatják hallgatóink. A képzés során nemcsak a hazai és nemzetközi szőlőfajták jellemzőit tanulmányozzák, hanem mélyebb betekintést nyernek a szőlőtermesztés és bortermelés technológiai folyamatainak, valamint a szőlő növényvédelmének alapjaiba, a borok érzékszervi értékelésébe, a bormarketingbe, valamint a borok minőségét és stílusát formáló technológiai háttérbe. A negyedik szemeszterben pedig féléves szakmai gyakorlaton vesznek részt, melyet a tangazdaságunkban, vagy egy külső, szőlészettel és borászattal foglalkozó vállalkozásnál kell teljesíteniük. Ez lehetőséget ad arra, hogy a megszerzett elméleti ismereteket valós körülmények között alkalmazzák és elmélyítsék szakmai készségeiket.

Kik számára ideális választás a szőlész-borász felsőoktatási szakképzés?

T. D.: A szőlész-borász felsőoktatási szakképzés egyrészt azok számára ideális választás, akik már rendelkeznek saját gazdasággal, vagy ott dolgoznak és az elméleti, valamint gyakorlati tudás bővítése a cél. Emellett természetesen olyan hallgatóink is vannak, akik még csak most mélyülnének el a szakmában. Mivel a borvidéken sok nálunk végzett hallgató jelenleg is a saját gazdaságában dolgozik, így a képzés ideje alatt számos pince- vagy szőlészetben tett látogatást szervezünk.

Jellemzően milyen pozíciókat töltenek be végzett hallgatók?

T D..: A végzettség birtokában lehetőségük van elhelyezkedni hazai vagy külföldi borászatokban és szőlészetekben, az ott folyó munkálatok irányításában, folyamatiban részt venni. Ezen kívül saját gazdaságok kiépítésére is lehetőségük nyílhat. A felsőoktatási szakképzés elvégzését követően hallgatóink szőlész-borász mérnök (BSc), vagy kertészmérnök (BSc) alapképzésen folytathatják tanulmányaikat.

Miért döntöttél úgy, hogy ezt a szakot választod?

Lukóczki Anett: A gimnázium végén még nem tudtam pontosan, hogy mivel is szeretnék foglalkozni a jövőben, ezért úgy döntöttem, hogy belevágok abba, ami a legjobban érdekel, ez pedig az agrárágazat. Ezen belül is a gyártás és az alkotás vonz. Elsőre nem találtam meg, amit kerestem, de kialakult az irány, hogy mégis miben érzem otthon magam. Ezt követően találtam rá a szőlész-borász képzésre. A borászatban kibontakozhat a kreativitásom és az alkotási vágyam, a szőlészet pedig megtanít helyesen bánni a szőlővel, ami alapja a kiváló bornak.

Beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?

L. A.: Még túl is szárnyalta az elképzeléseimet. Az oktatók nemcsak az anyagot adják le, hanem a személyes tapasztalataikat is átbeszélik velünk. Az előadások és gyakorlatok családias hangulatban telnek és ebben a közegben fel merjük tenni a kérdéseinket. Ráadásul sok esetben nemcsak az oktatóinktól tanulhatunk, hanem egymástól is. A tanulmányutaknak hála pedig megismerhetünk olyan borászokat, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak és készséggel állnak rendelkezésünkre. Gyakorlati hellyel, szakmai tanácsokkal és építő jellegű kritikákkal látnak el minket.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?

L. A.: Végzés után egy borászatban szeretnék elhelyezkedni, ahol hasznosíthatom a megszerzett tudásomat és szabadjára engedhetem kreatív gondolataimat. Az önfejlesztés az elsődleges cél, a borkészítés elsajátítása a legapróbb részletekig és felkészülés a következő lépésre. Mindezek mellett szeretnék visszaülni az iskolapadba, hogy folytassam a tanulmányaimat a vendéglátás területén. Természetesen továbbra is a MATE falain belül.

A Szőlész-borász felsőoktatási szakképzésről további információk ITT találhatók.