Bemutatkozik a Turizmus-vendéglátás szak

Bemutatkozik a Turizmus-vendéglátás szak

Last modified: 14. December 2023

A turizmusban és a vendéglátásban dolgozó szakemberek akkor találkoznak az emberekkel, amikor szabadidejüket töltik, pihennek, élményeket szereznek. Mivel az önmagunkra fordítható idő általában kevés, így nagyon értékes. Egy jó vendéglátó észrevétlenül teremt otthonosságot bárhol a világban. Soron következő cikkünkben a Károly Róbert Campuson induló turizmus-vendéglátás szak mutatkozik be. A képzés megismerésében Dr. Bujdosó Zoltán, a Károly Róbert Campus főigazgatója, a Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet igazgatója, valamint Rachel Ahima Boam hallgató segít.

A Károly Róbert Campuson elérhető képzési szintek: felsőoktatási szakképzés / alapképzés

Képzési idő: 4 félév / 8 félév

A turizmus-vendéglátás területen dolgozók alapvetően szállást és egyéb szolgáltatásokat nyújtanak a vendégeknek. Ez a munka azonban ennél jóval összetettebb. A szakemberek feladata lehet utazások szervezése, turisztikai tevékenységek koordinálása, szálláshely értékesítés, rendezvények szervezése és a beszerzési tevékenységek elvégzése, költségvetés készítése is. Mi mindent tanulnak a campuson a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók? Kik számára ideális ez a képzés?

Bujdosó Zoltán: A turizmus-vendéglátás talán a leginkább gyakorlatorientált képzés szakjaink közül. Az általános közgazdasági és üzleti ismereteken túl széleskörű, a turizmus valamennyi szektorát, így a szállásszolgáltatást, az utazás- és rendezvényszervezést, a vendéglátást vagy a fejlesztést és tervezést is megismerik hallgatóink. Mindezekhez saját tulajdonú gyakorlati helyeinken (tanszálloda, tanétterem, rendezvényszervező iroda, sportcentrum) és partnereinknél (Tourinform iroda, utazási irodák) szerezhetnek gyakorlati ismereteket. Ez a szakma kifejezetten azok számára vonzó, akik szeretnek emberekkel foglalkozni, kreatív gondolkodásúak és tudnak csapatban dolgozni.

A 8 féléves alapképzés elérhető a gyöngyösi campuson angol nyelven is. Mivel ebben a szakmában elvárás minimum egy idegennyelv magas szintű ismerete, nagyon komoly versenyelőnyre tehetnek szert azok a hallgatók, akik bevállalják, hogy nem magyar nyelvű képzésen szereznek diplomát.

B.Z.: Ez így van. Néhány évvel ezelőtt indult el az angol nyelvű képzésünk, melyre elsősorban – a világ minden tájáról érkező – külföldi hallgatók jelentkeztek. Ők nagyon komoly segítséget jelentenek hallgatóink számára a mindennapi nyelvgyakorlásban, de az interkulturális közeg megteremtésében is fontos szerepük van. A turizmus-vendéglátás szakon tanuló hallgatóink igen aktívak a külföldi részképzésben, azaz egy vagy két félévet külföldi partnerintézményben tanulnak. Ezzel amellett, hogy fejlődnek a nyelvi készségeik, élményeket és barátokat is szereznek. De voltak már olyan hallgatóink is, akik párjukat is egy-egy ilyen részképzésben eltöltött félév alatt találták meg.

 

Jellemzően milyen pozíciókat töltenek be a turizmus-vendéglátás szakon végzettek?

B.Z.: Nagyon széles az elhelyezkedési lehetőségek spektruma. Kevesen tudják, de a klasszikus szállodai, rendezvényszervező, utazási irodai vagy vendéglátó álláshelyek mellett a turisztikai attrakciók, múzeumok, önkormányzatok vagy akár szakmai civil szervezetek (kerékpáros, turistaegyesületek stb.), fürdők, egészségügyi intézmények, de szakpolitikai szervezetek is örömmel fogadják a szakon végzett hallgatókat.

Honnan érkeztél és miért döntöttél úgy, hogy a turizmus-vendéglátás szakot választod?

Rachel Ahima Boam: Nyugat-Afrikából, Ghánából érkeztem Magyarországra, a Károly Róbert Campusra. Azért a turizmus-vendéglátás szakot választottam, mert az új kultúrák felfedezése a hobbim. Emellett szeretek új emberekkel is megismerkedni, amire az egyetemi és a kollégiumi élet remek lehetőséget biztosít. A fentiek alapján azt gondoltam, hogy ezt a képzést és ezt a szakmát nekem találták ki.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?

R.A.B.: Teljes mértékben azt kaptam, amit elvártam. Az oktatók komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ugyanakkor azt érzem, hogy partnerként kezelnek minket, hallgatókat és barátságos légkört teremtenek az egyetemen. A képzésnek és a szakmai kirándulásoknak, valamint terepgyakorlatoknak hála sokrétű tudást kapunk és olyan alapokat, amire építkezni fogunk tudni a munkahelyünkön.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?

R.A.B.: Az elsődleges célom az, hogy tovább tudjam folytatni a tanulmányaimat turizmus-menedzsment mesterképzésen, majd ezt követően szeretnék a szakmában elhelyezkedni és a gyakorlati életben kamatoztatni az egyetemi éveim alatt megszerzett tudást.

 

A Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésről további információk ITTaz alapképzésről pedig ITT találhatók.