Hol keressünk állást?

Hol keressünk állást?

Last modified: 29. January 2024

Ha pályakezdőként nincs még elég szakmai tapasztalatunk, sajnos nem várhatunk arra, hogy a recruiterek (toborzók) megkeressenek. Nekünk kell aktívan keresnünk és pályáznunk. Szerencsére sok-sok helyen találhatunk álláslehetőséget.

Nem is kell messzire mennünk, kezdhetjük itt, a campuson! A Hallgatói Szolgáltatások Központ minden évben megrendezi az Állásbörze és Karriernap elnevezésű rendezvényét, ahol hasznos előadások és céges standok várnak minden hallgatót és érdeklődőt. A standokon elbeszélgethetünk a cégek képviselőivel, leadhatjuk az önéletrajzunkat vagy akár állásinterjún is részt vehetünk.

A karolyrobertcampus.uni-mate.hu oldalon, a Hallgatói Szolgáltatások Központ tartalmai között is kutakodhatunk. A Gyakorlati és álláslehetőségek menüpontban azon szervezetek felhívásait tüntetjük fel, akik a Károly Róbert Campus hallgatóinak javasolnak gyakorlati helyeket vagy állásokat.

És most lássuk, hogyan igazodjunk el az interneten! Mert bizony nem csak a Facebookos álláshirdetések és a Jófogás (egész pontosan: allas.jofogas.hu) létezik!

Hatalmas mennyiségű ajánlat között keresgélhetünk az olyan nagy állásközvetítő cégek oldalain, mint a profession.hu, a CVonline.hu és a jobline.hu. Ezeken kívül böngészhetünk fejvadász cégek oldalain is (pl. humanfield.hu, bap.hu).

Léteznek tematikus állásportálok is. Ilyen a frissdiplomas.hu, a kozszolgallas.ksz.gov.hu vagy turizmus-vendéglátás szakos hallgatóknak a turizmus.com oldal Állás menüpontja.

És végül vannak ún. gyűjtőoldalak, amelyek nem a saját hirdetéseiket használják, hanem összegyűjtik más oldalak állásajánlatait és azokat könnyen kereshetővé teszik. Ezek között jelenleg a legjelentősebbek az allasportal.hu, a jooble.org, a jobinfo.hu és az indeed.com.

Ezeken kívül fontos, hogy legyen LinkedIn fiókunk, amit gondosan töltöttünk ki és folyamatosan aktualizálunk. Így akár egy ott megjelenő hirdetésre is jelentkezhetünk. De az sem lehetetlen, hogy ha nem blokkoljuk a hirdetéseket, pont egy felbukkanó ablakban találjuk majd meg álmaink állását.

Végül még egy tanács: egyik oldalon sem érdemes nagyon leszűkítenünk a keresési feltételeket, mivel ezeknek az oldalaknak azért nem olyan tökéletes a keresőjük, mint a Google-é, továbbá a hirdető cégek sem mindig megfelelően töltik ki a kért adatokat a hirdetéshez. Például nemrég az egyik állásportálon egy cégnek sikerült a „február” szót a pozíció nevébe beírnia a munkakezdés ideje helyett.

 

Szerző: Szabó Rozália
Szakmailag lektorálta: Dr. Herneczky Andrea