Bemutatkozik a Programtervező informatikus szak

Bemutatkozik a Programtervező informatikus szak

Last modified: 12. December 2023

Robotprogramozás, mobiltelefonos alkalmazások készítése, weblapfejlesztés. Naprakész tudással gazdagodhatnak és a munkaerőpiacon keresett szakemberekké válhatnak a Károly Róbert Campuson töltött két év alatt azok, akik programtervező informatikus képzésre jelentkeznek. A szakot Dr. Zörög Zoltán egyetemi docens, valamint Effenberger Gergő hallgató segítségével mutatjuk be.

A Károly Róbert Campuson elérhető képzési szint: felsőoktatási szakképzés
Képzési idő:
4 félév

A felvételi előtt álló fiatalok többféle informatikai képzéssel is találkozhatnak az interneten és a tájékoztató kiadványokban. Miben tér el a programtervező informatikus képzés a többitől?

Zörög Zoltán: A programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés célja olyan szakemberek képzése, akik a hardver és szoftver rendszerek tervezésében, létrehozásában, működtetésében, szervizelésében, valamint azok fejlesztési és alkalmazási tevékenységében képesek részt venni. A hallgatók megismerik az alkalmazások fejlesztésének alapvető ismereteit, ezen belül a webfejlesztés, a mobilprogramozás, valamint a robotprogramozás területeit is. Tanulmányaik során a számítógépes hálózatok létrehozásának, üzemeltetésének ismereteivel is gazdagodnak, valamint a korszerű számítástechnikai eszközök használatával digitális tartalmak (hang, videó, állókép, grafika és animáció) készítésére és szerkesztésére is alkalmasak lesznek.

Kik találhatják meg a számításaikat a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzésen?
Z.Z.:
A képzésre egyaránt várjuk azok jelentkezését, akik már rendelkeznek diplomával, ám szakmájuk megköveteli a jártasságot mind az informatika, mind a programozás terén, és azokét is, akik új karrierjük építésén dolgoznak. Bár ez a terület sokak szerint férfias, a programtervezés kreatív oldalának hála a nők is megtalálhatják a képzésen a számításaikat. Mivel a munka otthon is végezhető, az anyukák a GYES és a GYED ideje alatt is keresőképesek tudnak maradni.

A továbbtanulás előtt állók döntését jelentősen befolyásolja, hogy egy adott szak elvégzése után milyen könnyen tudnak munkát találni. Mennyire keresettek a programtervező informatikusok a munkaerőpiacon?

Z.Z.: Programtervező informatikusokból jelenleg hiány van, a cégek viszont keresik és meg is fizetik a jól képzett szakembereket. A gyöngyösi campus által kínált képzés erőssége többek között a gyakorlatorientáltság. Mivel intézményünkben komoly múltja van az informatikaoktatásnak, a hallgatók magas szintű és naprakész tudást szerezhetnek. A tantárgylistán szereplő modulok mellett a Robotika Szakkörhöz csatlakozva robotok építését és programozását is megtanulhatják.

Az oklevél megszerzésének feltétele egy 560 órás szakmai gyakorlat elvégzése, amit valamely partnercégünknél teljesíthetik a hallgatók, akik így féléves munkatapasztalattal vehetik majd át az oklevelüket. Szerencsés esetben pedig a záróvizsga után már nem kell álláskereséssel tölteni az idejüket, korábbi gyakorlati helyükön programozóként, webfejlesztőként, nagyvállalati rendszerek karbantartójaként vagy hálózatépítőként akár tovább is foglalkoztathatják őket.

Mi tetszett meg a programtervező informatikus képzésben? Minek köszönhetően esett éppen erre a szakra a választás?

Effenberger Gergő: Már a gimnáziumban is rendkívül érdekelt az informatika és azon belül is azok a területek, melyekkel a programtervező informatikus képzés foglalkozik, így nem volt kérdés, hogy ezt a szakot fogom választani.  Szeretem a kihívásokat és az érzést, amikor sikerül rátalálnom a megoldásra. Ha csak tehetem, bevonom ebbe a folyamatba a programozás kínálta lehetőségeket is. A Károly Róbert Campust pedig azért választottam, mert rengeteg jót hallottam mind a szakról, mind az egyetemről, így nem sokat gondolkodtam azon sem, hova jelentkezzek.

Beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeket?

E.G..: Az elvárásaimnak maximálisan eleget tett a képzés. A tanáraink rendkívül minőségi oktatást végeznek elméleti és gyakorlati téren egyaránt. Bármikor és bármiről lehet tőlük kérdezni és amint tudnak, válaszolnak. Ezeknek köszönhető, hogy 2 év alatt eljuthattunk arra a szintre, ahol most vagyunk.

Mik a tervek a záróvizsgát követő időszakra? Folytatod a tanulást vagy szeretnél munkába állni?

E. G.: Mindenféleképpen szeretném folytatni a tanulmányaimat, el szeretnék jutni a diplomáig. Emellett fontosnak tartom azt is, hogy minél több szakmai tapasztalatot tudjak szerezni, ezért szeretnék elhelyezkedni a szakmámban. Amennyiben indulni fog Gyöngyösön alapképzés, akkor természetesen itt fogok továbbtanulni.

A Programtervező informatikus felsőoktatási szakképzésről további információk ITT találhatók.