Bemutatkozik a Pénzügy és számvitel szak

Bemutatkozik a Pénzügy és számvitel szak

Last modified: 13. December 2023

Adóbevallások, hitelkérelmek és pénzügyi tervek összeállítása, befektetés-tervezés, beruházás-gazdaságossági vizsgálatok, mérleg és eredménykimutatás készítése, könyvelőprogramok gyakorlati alkalmazása. A Károly Róbert Campus által meghirdetett képzéseket bemutató sorozat következő cikkében a pénzügy és számvitel szakot ismertetjük. Ebben Dr. Hágen István Zsombor egyetemi docens, valamint Bazsó Anna hallgató lesz segítségünkre.

Képzési szintek: felsőoktatási szakképzés / alapképzés
Képzési idő: 4 félév / 7 félév

Egy cég vagy vállalkozás sikeres működtetéséhez többek között elengedhetetlen a jó pénzügyi szakemberek alkalmazása. Ők azok, akik hétköznapjaik során részt vesznek például a számviteli és pénzügyi munkafolyamatok irányításában, koordinálásában. Többek között az ehhez szükséges kompetenciákat is elsajátítják a gyöngyösi campuson a pénzügy és számvitel szakos hallgatók. De mi mindent fognak még tanulni, akik ezt a képzést választják?

Hágen István: Valóban, a cégek és vállalkozások működtetéséhez elengedhetetlen a kiváló pénzügyi szakemberek alkalmazása, emellett természetesen a pénzügy és számvitel szak elvégzésével a közszférában is elhelyezkedhetnek a végzett hallgatók, hiszen ott is szükség van a kimagasló szaktudásra.

A hallgatók a teljesség igénye nélkül megtanulják, hogyan kell adóbevallást, hitelkérelmet és pénzügyi tervet összeállítani vagy befektetéseket tervezni, megismerkednek a beruházás-gazdaságossági számításokkal, a mérleggel, az eredménykimutatásokkal és cash–flow készítéssel. Mindezek mellett természetesen elsajátítják a könyvelőprogramok gyakorlati alkalmazását, valamint az üzleti és projekttervezést is.

Mik a tapasztalatok? Aki középiskolában tanult pénzügyet és számviteli előtanulmánya van, könnyebben tudja majd venni az akadályokat?

H. I..: Természetesen minden olyan tudás és tapasztalat, amit a diákok korábban megszereztek, csak előnyükre válik, de ez nem azt jelenti, hogy a szakon oktatott új ismeretek elsajátítása nehéz lenne azok számára, akik itt találkoznak első alkalommal a pénzügyi, számviteli vagy gazdasági ismeretekkel. Az oktatást próbáljuk modern eszközökkel és oktatási technikákkal színesebbé, érthetőbbé és ezáltal hatékonyabbá tenni. Számos esettanulmány kidolgozásával és gyakorlati példa bemutatásával teremtjük meg a párhuzamot az elméleti metodika és a gyakorlat között. A szemeszterek elején a kollégák felmérik a hallgatók tudásszintjét szóban vagy írásban, s egyben tájékozódnak a hallgatók előzetes kvalifikáltságáról, ezzel is elősegítve az oktatás hatékonyabb megvalósulását. 

 

Milyen lehetőség közül választhat a munkaerőpiacon az, aki pénzügy és számvitel szakon végez?

H. I.: A végzett hallgatók elhelyezkedésének számos multinacionális cég, vállalkozás ad és teremt lehetőséget, hiszen pénzügyi és számviteli folyamatokkal mindenhol lehet találkozni. Természetesen a vállalkozások mellett az önkormányzatok, bankok, biztosítók, nonprofit szervezetek, alapítványok, könyvelőcégek, hitelintézetek, NAV, MNB, OBA, felügyeleti szervek pénzügyi-számviteli területei is szóba jöhetnek, valamint a diplomával rendelkezők néhány év szakmai gyakorlatot követően akár vezető beosztást is betölthetnek az említett helyeken.

Miért döntöttél úgy, hogy a pénzügy és számvitel szakot választod?

Bazsó Anna: Anyukám réven jött ez az elhatározás, hogy pénzügy és számvitel szakra jelentkezzek az érettségit követően, ő ugyanis 2020-ban tett sikeres záróvizsgát a gyöngyösi campuson ezen a szakon. Amikor a záróvizsgára készült, sokat segítettem neki a tanulásban, eközben pedig szépen lassan nekem is elkezdett megtetszeni ez a terület. Habár 100%-ig nem voltam biztos benne, hogy tényleg ezt szeretném tanulni, de azt gondoltam, hogy kiindulásnak tökéletes lesz.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?

B.A.: Teljes mértékben úgy érzem, hogy jól döntöttem a szakválasztásommal. A nehezebb akadályokat is könnyen vettem a tanáraim folyamatos támogatásának köszönhetően. Mindenki nagyon kedves és segítőkész, ha bármikor felmerül bennem kérdés a tanulmányaimmal kapcsolatban, mindig tudok valakihez fordulni. Kifejezetten tetszik, hogy a tanórák többsége elég gyakorlatorientált, azt érzem, hogy ezzel is a való életre készítenek fel minket.

 

Mik a terveid a végzést követő időszakra?

B.A.: Jelenleg egy multinacionális cégnél vagyok gyakornok, ahol már most rengeteget tanultam és bízom benne, hogy a jövőben is náluk tudom majd folytatni a karrieremet. Ha pedig nem így lesz, akkor szeretnék egy hozzájuk hasonló cég pénzügyi osztályán elhelyezkedni.

 

A Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzésről további információk ITTaz alapképzésről pedig ITT találhatók.