Hírek

Content Viewer

Created on: 31. August 2023

Gyógynövény szakmai tábor a Bükkben

Immár hagyomány, hogy a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szak leendő elsőéves gyöngyösi hallgatói a tanévkezdés előtt szakmai táborban vesznek részt Bükkszentkereszten. Betekintés a gyógynövényágazat sokszínűségébe, szakmai és emberi kapcsolatok épülése jellemezte a rendezvényt augusztus 26-28. között.

Nem csupán a bükki táj szépsége lehetett hívogató, hanem a szakmai tábor ideje alatt fennálló hőségriasztás is, hiszen a 4-5 fokkal alacsonyabb hegyvidéki klíma elviselhetőbbé tette a kánikulát.  Hagyomány, hogy a félévkezdés előtt gyógynövény szakmai táborban vesznek részt hallgatóink, amely nem csupán a gyógynövényágazat sokszínűségébe enged betekintést, hanem kitűnő alkalom arra is, hogy a szaktársak már a félévkezdés előtt megismerkedjenek egymással. Akár életre szóló barátságok is köttethetnek a táborban – emelte ki Lakatos Márk mesteroktató, szakkoordinátor.

A táborba érkezett közel 80 fő hallgató változatos és színes programokkal tarkított szakmai táborban vett részt. Az első napon elhangzott szakkoordinátori köszöntő a tanulmányok megkezdésével és folytatásával kapcsolatos tudnivalókra is kitért. A gyógyító kövekhez tett erdei séta és az esti tábortűz melletti beszélgetés pedig az ismerkedést is szolgálta.

A Györgytea jóvoltából hallgatóink Gyuri bácsi – egykori tiszteletbeli főiskolai tanárunk – gyógynövénykertjébe tettek látogatást a második napon, de lehetőség nyílt szabadidős programokra is. Többen felkeresték a település fölött álló kilátót. Délután a Károly Róbert Campus vezetősége és a szak gondozását ellátó Kertészettudományi Intézet munkatársai köszöntötték a hallgatókat. Dr. Tavaszi-Sárosi Szilvia szakfelelős, a MATE Budai Campus Gyógy- és Aromanövények Tanszékének egyetemi docense köszöntőjében hangsúlyozta, a szak összetartó erejét, a gyöngyösi campus családias légkörét. Dr. Bujdosó Zoltán egyetemi tanár, campus-főigazgató megerősítette, hogy a hallgatók jelentkezéskor kitűnő helyszínt választottak tanulmányaik folytatásához és eredményes tanévkezdést kívánt. Dr. Zörög Zoltán campus főigazgató-helyettes kitért a képzés tantervére, valamint hangsúlyozta, hogy a közös tanulás lehetősége is segíthet az esetleges akadályok leküzdésében. Végh Ildikó tanulmányi osztályvezető részletes tájékoztató előadásában a beiratkozással, tantárgyfelvétellel kapcsolatos tudnivalókra, a kreditrendszer sajátosságaira is kitért.

A délutáni szakmai programokban a gyöngyösi campus gyógynövényágazat területén tevékenykedő öregdiákjai mutatkoztak be. Fridel Zita, a Bükkszentkereszti gyógynövényes párnák és Virág Joe, a Raptrochili megálmodói betekintést nyújtottak a vállalkozási tevékenységükbe és olyan gyakorlatias gondolatokat is megosztottak a hallgatókkal, amelyek kiterjedtek az értékesítés és a fogyasztói szokások követésének fontosságára. Zita emellett kiemelte a vidéki szálláshely-szolgáltatásukhoz kínált gyógynövényekkel és vadon termő gombákkal kapcsolatos programkínálatukat.

Mivel a szak hallgatóinak több mint 95 százaléka hölgyekből áll, kézenfekvő volt, hogy külön hölgyprogram is színesítse a kínálatot. Kiss Ágnes Napsugár bükkszentkereszti kozmetikus a natúr kozmetikumok készítéséről és azok hatósági vonatkozásairól is beszélt, valamint egyénre szóló bőrápolási tanácsadást is nyújtott a hallgatóknak. Mindezek mellett szó volt a házikerti zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények kozmetikai célú alkalmazásáról is.

Dr. Pottyondy Ákos tájgazdász, az Ürmös Porta megalapítója a tájfajta gyümölcsök megőrzéséről, az eltűnőben lévő hagyományok megőrzésével kapcsolatos tevékenységükről beszélt. Felkínálta a leendő elsőéves hallgatóknak a gyakorlatteljesítés lehetőségét, hiszen a gyöngyösi képzés egyik gyakorlati partnere az Ürmös Porta.

A harmadik napon a Györgytea elsődleges gyógynövényfeldolgozó üzemrészét látogatták meg a hallgatók, amelynek során Bárdos Botond feldolgozásvezető ismertette a vadon termő gyógynövények feldolgozásával kapcsolatos folyamatokat, kitérve a gyógynövények szárítására és azt követő technológiai fázisokra.

A gyógynövény tábor programjai betekintést nyújtottak a gyógynövényágazat sokszínűségébe. A késő estig tartó szakmai és emberi beszélgetések, az így kialakuló kapcsolatok és a campus munkatársainak, továbbá a felsőbb éves és végzett hallgatók tábori jelenléte hiszem, hogy eredményes tanévkezdést, a tanulmányok sikeres folytatását alapozzák meg – zárta gondolatait a szakkoordinátor.

 

Szöveg: Lakatos Márk, Nagy Réka
Fotók: Lakatos Márk, Volf Gábor