Bemutatkozik a Gazdálkodási és menedzsment szak

Bemutatkozik a Gazdálkodási és menedzsment szak

Utolsó frissítés: 2021 október 21.

A közgazdász szakma nem valami unalmas dolog, hanem nemzetközi, modern és innovatív. Közgazdászként te lehetsz az, aki álmot adhatsz egy ügyes kezű szakmunkásnak, sikerre viheted egy vállalkozás ötletét, pénzt tudsz csinálni egy nemes cél megvalósításához, jól használhatod fel a rendelkezésre álló tőkét. A szakma tekintélye, anyagi megbecsültsége hosszú évek óta kiemelkedően jó. Soron következő cikkünkben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán induló Gazdálkodási és menedzsment szakot mutatjuk be. A képzés megismerésében Dr. Taralik Krisztina, egyetemi docens, szakfelelős, valamint Nádudvari Nóra, másodéves hallgató segít.

Képzési szintek: felsőoktatási szakképzés / alapképzés
Képzési idő: 4 félév / 7 félév

A közgazdász szó hallatán sokaknak a következő kép jut eszébe: egy öltönyös férfit látnak lelki szemeik előtt, aki számol, grafikonokat készít és adatokat elemez. Ez a szakma azonban ettől sokkal összetettebb. Mi mindent tanulnak azok a hallgatók, akik a Gazdálkodási és menedzsment szakot választják?
Taralik Krisztina: A rendelkezésünkre álló erőforrások korlátozottságával a mindennapi életünk során is számtalanszor szembesülünk. Például nincs elég időnk megvalósítani eltervezett programjainkat, nincs elég pénzünk megvenni mindent, amit szeretnénk, nincs elég energiánk, hogy befejezzünk mindent, amit elkezdtünk. Ugyanígy működik ez társadalmi szinten is, korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásokkal kell minél hatékonyabban gazdálkodnunk. Ezért kellenek olyan szakemberek, akik ezeknek a problémáknak a megoldásán dolgoznak, elemzik az aktuális helyzetet, kidolgozzák a lehetséges megoldásokat és előre jelzik, értékelik azok következményeit. A közgazdászok olyan kérdésekkel foglalkoznak, hogy mit, mennyit, és hogyan termeljünk, és hogyan érdemes elosztanunk a társadalom csoportjai között. A közgazdászok a gazdasági rendszerrel, annak működésével és a gazdasági szereplők, így az egyének, háztartások, vállalatok és állam szükségleteinek kielégítésével is foglalkoznak, ezeket igyekeznek optimalizálni.


A 7 féléves alapképzés elérhető a gyöngyösi campuson angol nyelven is. Mivel napjainkban már elvárás ennek a nyelvnek a minimum alapszintű ismerete, nagyon komoly versenyelőnyre tehetnek szert azok a hallgatók, akik bevállalják, hogy nem magyar nyelvű képzésen szereznek diplomát.
T.K.: Gazdasági területen az álláshirdetések jelentős része minimum tárgyalásiszintű nyelvismeretet vár el. Az angol nyelvű képzéseknek egyik előnye természetesen, hogy fejlődik hallgatóink általános és szaknyelvi kompetenciája. Emellett azonban érdemes egy másik előnyt is megemlíteni, ez pedig az interkulturális környezet. A Campuson jelenleg is több mint 100 külföldi hallgató vesz részt angol nyelven folyó képzéseink valamelyikén, akik Európai országok mellett Ázsiából, Afrikából és Dél-Amerikából érkeznek. A munkaerőpiacon a nyelvismeret, és az interkulturális környezetbe történő zökkenőmentes beilleszkedés szélesíti az álláskeresők lehetőségeit.


Egy közgazdász diplomával rendelkező fiatal számos lehetőség közül választhat a munkaerőpiacon. Jellemzően milyen pozíciókat töltenek be a Gazdálkodási és menedzsment szakon végzettek?
T.K.: Fel lehet sorolni a diplomával betölthető jellemző munkaköröket - így pl. üzleti tervező, elemző, üzletviteli és befektetési tanácsadó, pénzügyi és gazdasági tanácsadó, pénzügyi és üzleti tanácsadó, pénzügyi elemző, pénzügyi folyamatkontroller, pénzügyi-, gazdasági vezető, termelési elemző, gazdasági tanácsadó, termékmenedzser. Ezek anyagilag jól elismert pozíciók a piacon, ami lényeges motiváció.  Emellett azonban azt is érdemes kiemelni, hogy egy-egy szervezet működésének sikerében döntő szerepe van a gazdasági döntéseknek - így az erőforrás tervezésnek, a pénzügyi-, beruházási döntéseknek, a számviteli folyamatoknak, termék-, termelés- és folyamat innovációknak – amely döntések az említett munkakörökhöz tartoznak. Sikerre vinni egy szervezetet a gyorsan változó környezeti feltételekhez alkalmazkodva olyan kihívás, amelynek megoldása a közgazdász számára az alkotás, az értékteremtés, a verseny, a játék örömét nyújthatja. Ezek a munkakörök a siker és az önmegvalósítás lehetőségeit hordozzák.


Mi alapján döntöttél úgy, hogy a Gazdálkodási és menedzsment szakot választod?
Nádudvari Nóra: Mindig is érdekelt a gazdasági világ, a cégek belső életének alakulása, ezért gondoltam úgy, hogy ezen a területen szeretném képezni magam. 2 évvel ezelőtt a felvételi jelentkezés előtt az egyetem honlapján kutakodva bukkantam a gazdálkodás és menedzsment szakra. Azonnal ez tűnt a legszimpatikusabbnak, hiszen valamennyi gazdasági területtel kapcsolatban áll, s számos lehetőséget kínál a jövőre nézve, hiszen széles skálán mozog a betölthető állások tekintetében. Annak idején több ismerősöm is ezen a szakon végzett, sok pozitív visszajelzést kaptam tőlük is. 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?
N.N.: Nagyon sokrétű  tudásra tettem szert a képzés első 3 féléve során a gazdaságtudományról, a szervezetek felépítéséről, működéséről, az üzleti világban betöltött szerepükről, a marketing tevékenységek jelentőségéről... A most következő negyedik félévben szakmai gyakorlaton fogok részt venni, mely során az eddig tanult elméletek és módszerek alkalmazásával fogok tapasztalatot szerezni, hogyan is valósul meg mindez a gyakorlati életben.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?
N.N.: Bízom benne, hogy a szakmai gyakorlat alatt megtapasztalom, hogy mely terület az, ami a legközelebb áll hozzám és ezt figyelembe véve próbálok majd olyan céget keresni, amely akár hosszú távon is alkalmazna ezen a területen. Az egyetemi éveim alatt a vállalkozások indítása, működtetése és fenntartása kapcsán megszerzett tudásnak köszönhetően azt gondolom, hogy némi gyakorlati tapasztalat után akár saját vállalkozást is indíthatok.

A Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzésről további információk ITTaz alapképzésről pedig ITT találhatók.