Bemutatkozik a Turizmus-vendéglátás szak

Bemutatkozik a Turizmus-vendéglátás szak

Utolsó frissítés: 2021 október 21.

A turizmusban és a vendéglátásban dolgozó szakemberek akkor találkoznak az emberekkel, amikor szabadidejüket töltik, pihennek, élményeket szereznek. Mivel az önmagunkra fordítható idő általában kevés, így nagyon értékes. Egy jó vendéglátó észrevétlenül teremt otthonosságot bárhol a világban. Soron következő cikkünkben a Károly Róbert Campuson induló Turizmus-vendéglátás szak mutatkozik be. A képzés megismerésében Dr. Bujdosó Zoltán, a Károly Róbert Campus főigazgatója, valamint Kása Dorottya másodéves hallgató segít.

A Károly Róbert Campuson elérhető képzési szintek: felsőoktatási szakképzés / alapképzés
Képzési idő: 4 félév / 8 félév

A turizmus-vendéglátás területen dolgozók alapvetően szállást és egyéb szolgáltatásokat nyújtanak a vendégeknek. Ez a munka azonban ennél jóval összetettebb. A szakemberek feladata lehet utazások szervezése, turisztikai tevékenységek koordinálása, szálláshelyértékesítés, rendezvények szervezése és a beszerzési tevékenységek elvégzése, költségvetés készítése is. Mi mindent tanulnak a campuson a Turizmus-vendéglátás szakos hallgatók? Kik számára ideális ez a képzés?
Bujdosó Zoltán: A Turizmus-vendéglátás talán a leginkább gyakorlatorientált képzés szakjaink közül. Az általános közgazdasági és üzleti ismereteken túl széleskörű, a turizmus valamennyi szektorát, így a szállásszolgáltatást, az utazásszervezést, a rendezvényszervezést, a vendéglátást vagy a fejlesztést és tervezést is megismerik hallgatóink. Mindezekhez saját tulajdonú gyakorlati helyeinken (tanszálloda, tanétterem, rendezvényszervező iroda, sportcentrum) és partnereinknél (Tourinform iroda, utazási irodák) szerezhetnek gyakorlati ismereteket. Ez a szakma kifejezetten azok számára vonzó, akik szeretnek emberekkel foglalkozni, kreatív gondolkodásúak és tudnak csapatban dolgozni.

A 8 féléves alapképzés elérhető a gyöngyösi campuson angol nyelven is. Mivel ebben a szakmában elvárás minimum egy idegennyelv magas szintű ismerete, nagyon komoly versenyelőnyre tehetnek szert azok a hallgatók, akik bevállalják, hogy nem magyar nyelvű képzésen szereznek diplomát.
B.Z.: Ez így van. Néhány évvel ezelőtt indult el angol nyelvű képzésünk, melyre elsősorban – a világ minden tájáról érkező – külföldi hallgatók jelentkeztek. Ők nagyon komoly segítséget jelentenek hallgatóink számára a mindennapi nyelvgyakorlásban, de az interkulturális közeg megteremtésében is fontos szerepük van. A turizmus-vendéglátás szakon tanuló hallgatóink igen aktívak a külföldi részképzésben, azaz egy vagy két félévet külföldi partnerintézményben tanulnak. Ezzel amellett, hogy fejlődnek a nyelvi készségeik, élményeket és barátokat is szereznek. De voltak már olyan hallgatóink is, akik párjukat is egy-egy ilyen részképzésben eltöltött félév alatt találták meg.

Jellemzően milyen pozíciókat töltenek be a Turizmus-vendéglátás szakon végzettek?
B.Z.: Nagyon széles az elhelyezkedési lehetőségek spektruma. Kevesen tudják, de a klasszikus szállodai, rendezvényszervező, utazási irodai vagy vendéglátó álláshelyek mellett a turisztikai attrakciók, múzeumok, önkormányzatok vagy akár szakmai civil szervezetek (kerékpáros, turistaegyesületek stb.), fürdők, egészségügyi intézmények, de szakpolitikai szervezetek is örömmel fogadják a szakon végzett hallgatókat.

Miért döntöttél úgy, hogy a Turizmus-vendéglátás szakot választod?
Kása Dorottya: Számomra nem volt kérdés, hogy milyen szakra fogok jelentkezni. Szerencsés vagyok, ugyanis gyermekkoromtól kezdve rengeteget utazom a szüleimmel – akár csoportosan, akár egyénileg. Mindig is szerettem volna tudni, hogy hogyan kell egy utazást vagy egy rendezvényt megszervezni, de az is érdekelt, hogy hogyan épül fel egy szálloda dolgozói rétege, vagy hogy hogyan kell megfelelően kezelni a vendégek panaszait.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?
K.D.: Igen, beváltotta. Az oktatók komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így a segítségükkel elsajátított tudás megfelelő alapot fog nyújtani, amire a gyakorlatban, a munkahelyünkön majd építkezhetünk. A hallgatói élet is megfelelő, hisz a Hallgatói Önkormányzat mindig azon dolgozik, hogy valami színes programot szervezzenek nekünk.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?
K.D.: Amint vége lesz a pandémiának, mindenképp szeretnék a turizmusban elhelyezkedni – akár egy hotelben vagy egy utazási irodában. Emellett szeretném még folytatni a tanulmányaimat is.

A Turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésről további információk ITTaz alapképzésről pedig ITT találhatók.