A diák feje nem edény, amit meg kell tölteni

Novák Tamás

Utolsó frissítés: 2024 július 04.

Közel 20 évvel ezelőtt besétált az egykori Károly Róbert Főiskolára, mert állást keresett. Azóta a gyöngyösi felsőoktatásban tevékenykedik. Rock zenét hallgat, több évtizedes harcművész múlttal rendelkezik és a hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakjának könyveit olvassa. A vele készített beszélgetésben magáról mesélt Dr. Novák Tamás egyetemi docens.

 

Ebben az évben, így kerültem a gyöngyösi campusra

2006. szeptember 1-jén kezdtem el oktatni Gyöngyösön. Ekkor járt le a hollandiai doktori ösztöndíjam, ezért munkát kellett találnom valahol. A lakóhelyemhez legközelebbi felsőoktatási intézmény a Károly Róbert Főiskola volt, így bekopogtattam a Matematika Tanszékre, és rögtön fel is vettek tanársegédnek. Azóta itt dolgozom…


Kedvenc oktatott tantárgyam

Mindenképpen a statisztika! Matematikusként sokat tanultam róla, fizikusként pedig alkalmazás közben is látom, hogy működik. Szeretem, hogy az Excel-t is oktathatom a tárgy keretein belül, így tényleg nagyon sok hasznos tudást adhatok át a hallgatóknak.


Ezt tartom fontosnak az oktatásban / szerintem ilyen egy jó oktató

Sokat változott a felsőoktatás 2006 óta. Ha visszanézek a pályafutásom kezdeti éveire, akkor azt látom, hogy akkoriban a tananyag sokkal nagyobb volt és részletesebb. Ma inkább csak a letisztult lényeget oktatjuk már. Én fontosnak tartom, hogy használható tudást és logikus gondolkodást adjunk át a hallgatóknak.

Kedvenc idézetem, melyet Kiss Lajos tanár úrtól hallottam először gimnazista koromban: „A diák feje nem edény, amit meg kell tölteni, hanem fáklya, amit lángra lehet lobbantani!”

 

Hobbim, ez tölt fel

A karate. Régen fociztam, de ezt ma már nem bírja a térdem. A karatét viszont minden gond nélkül tudom űzni most is. Fiatalkoromban kezdtem el ezt a sportot, majd hosszú kihagyás után, nagyjából két éve újrakezdtem ezt az életformát. Egy-egy kemény edzés végére minden napi gond, probléma és feszültség távozik az emberből, ezért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki!

Tengerpart, hegyek vagy városi kalandok?

Hegyek

 

Kedvenc országom

Olaszország

 

Kedvenc magyar városom

Sopron

 

Édes vagy sós (már ami a nasizást illeti)?

Sós

 

Kávé vagy tea?

Kávé

 

Kedvenc íróm

Müller Péter

 

Filmek vagy sorozatok?

Filmek

 

Kedvenc zenei műfajom (együttesem, énekesem)

rock zene (Ossián, Pokolgép, Road, Metallica, Iron Maiden… stb.)

 

szöveg, fotók: Dr. Novák Tamás, Nagy Réka