Bemutatkozik a Programtervező informatikus szak

Bemutatkozik a Programtervező informatikus szak

Utolsó frissítés: 2021 október 21.

Robotprogramozás, mobiltelefonos alkalmazások készítése, weblapfejlesztés. Naprakész tudással gazdagodhatnak és a munkaerőpiacon keresett szakemberekké válhatnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán töltött két év alatt azok, akik Programtervező informatikus képzésre jelentkeznek. A szakot Dr. Zörög Zoltán egyetemi docens, valamint Bogdány Tamás másodéves hallgató segítségével mutatjuk be.

A Károly Róbert Campuson elérhető képzési szint: felsőoktatási szakképzés
Képzési idő: 4 félév

A felvételi előtt álló fiatalok többféle informatikai képzéssel is találkozhatnak az interneten és a tájékoztató kiadványokban. Miben tér el a programtervező informatikus képzés a többitől?
Zörög Zoltán: A programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés célja olyan szakemberek képzése, akik a hardver és szoftver rendszerek tervezésében, létrehozásában, működtetésében, szervizelésében, valamint azok fejlesztési és alkalmazási tevékenységében képesek részt venni. A hallgatók megismerik az alkalmazások fejlesztésének alapvető ismereteit, ezen belül a webfejlesztés, a mobilprogramozás, valamint a robotprogramozás területeit is. Tanulmányaik során a számítógépes hálózatok létrehozásának, üzemeltetésének ismereteivel is gazdagodnak, valamint a korszerű számítástechnikai eszközök használatával digitális tartalmak (hang, videó, állókép, grafika és animáció) készítésére és szerkesztésére is alkalmasak lesznek.

Kik találhatják meg a számításaikat a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzésen?
Z.Z.:
 A képzésre egyaránt várjuk azok jelentkezését, akik már rendelkeznek diplomával, ám szakmájuk megköveteli a jártasságot mind az informatika, mind a programozás terén, és azokét is, akik új karrierjük építésén dolgoznak. Bár ez a terület sokak szerint férfias, a programtervezés kreatív oldalának hála a nők is megtalálhatják a képzésen számításaikat. Mivel a munka otthon is végezhető, az anyukák a GYES és a GYED ideje alatt is keresőképesek tudnak maradni.

A továbbtanulás előtt állók döntését jelentősen befolyásolja, hogy egy adott szak elvégzése után milyen könnyen tudnak munkát találni. Mennyire keresettek a programtervező informatikusok a munkaerőpiacon?
Z.Z.:
 Programtervező informatikusokból jelenleg hiány van, a cégek viszont keresik és meg is fizetik a jól képzett szakembereket. A gyöngyösi campus által kínált képzés erőssége többek között a gyakorlatorientáltság. Mivel intézményünkben komoly múltja van az informatikaoktatásnak, a hallgatók magas szintű és naprakész tudást szerezhetnek. A tantárgylistán szereplő modulok mellett a Robotika Szakkörhöz csatlakozva robotok építését és programozását is megtanulhatják.
Az oklevél megszerzésének feltétele egy 560 órás szakmai gyakorlat elvégzése, amit valamely partnercégünknél teljesíthetik a hallgatók, akik így fél éves munkatapasztalattal vehetik majd át az oklevelüket. Szerencsés esetben pedig a záróvizsga után már nem kell álláskereséssel tölteni az idejüket, korábbi gyakorlati helyükön programozóként, webfejlesztőként, nagyvállalati rendszerek karbantartójaként vagy hálózatépítőként akár tovább is foglalkoztathatják őket.

Mi tetszett meg a programtervező informatikus képzésben? Minek köszönhetően esett éppen erre a szakra a választás?
Bogdány Tamás: Úgy gondolom, ez a terület igazán kreatív lehetőségekkel van tele, szeretek problémákat megoldani, új dolgokat alkotni és az IT terület mindig is érdekelt, így számomra egyértelmű volt, hogy ezen az irányon szeretnék tovább haladni. Amikor meghirdették a képzést, úgy döntöttem, hogy belevágok. Már csak azért is, mert itt volt a lehetőség helyben.

Másodéves, vagyis végzős hallgatóként hogy érzed, beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?
B.T.: Az oktatóink arra törekszenek, hogy minél többféle technológiát, keretrendszert és programnyelvet megismertessenek velünk. Emellett nagyon segítőkészek és lelkiismeretesek. Alapos elméleti felkészítést kapunk és ha elakad a csoport egy feladatnál, vagy kérdés merül fel valamivel kapcsolatban, azt megbeszéljük és többször is megvitatjuk a problémát. A gyakorlati órák érdekesek voltak, a robotika tárgy során például projekteket tekinthettünk meg, eszközöket próbálhattunk ki. Sok új ismerettel gazdagodtam és remélhetőleg a közelgő szakmai gyakorlat is hasznosan fog eltelni.

Mik a terveid a záróvizsgát követő időszakra? Folytatod a tanulást, vagy szeretnél munkába állni?
B.T: A célom jelenleg minél több szakmai tapasztalat megszerzése, hogy a végzést követően mihamarabb elhelyezkedhessek ezen a területen. Amennyiben ennek a képzésnek lesz folytatása alapszakon (BSC), úgy szívesen visszatérnék folytatni a tanulmányaimat levelező szakon.

A Programtervező informatikus felsőoktatási szakképzésről további információk ITT találhatók.