Meggyőződésem, hogy a jó oktató szenvedélyből tanít

Klausmann-Dinya Anikó

Utolsó frissítés: 2024 június 13.

Hogyan kerül valaki a másoddiplomája megszerzése előtti évben végzős hallgatóként a katedrára? A tengerpartot, a hegyeket vagy a városi kalandokat választja, ha kikapcsolódásra vágyik? Vajon milyen zenét hallgat? És mi a hobbija? Klausmann-Dinya Anikó egyetemi tanársegéd többek között ezekről is mesélt Egy új oldal című sorozatunkban.

 

Így kerültem a gyöngyösi campusra

Egy teljes véletlennek köszönhetően kerültem a gyöngyösi campusra oktatóként. 2004-ben (pont 20 éve…) végzős hallgató voltam – már egy korábban megszerzett pedagógusi diplomával a kezemben –, amikor az általam nagyra tartott Hosé Louis Martinez tanszékvezető úr egy szívességet kért tőlem. Nem volt olyan oktató a tanszékén, aki gyakorlati tapasztalattal is rendelkezett volna az idegenforgalmi animáció című tárgy oktatásához, én pedig akkor már túl voltam egy év külföldi hotelanimációs munkán. Ezért megkért, hogy oktassam a saját évfolyamomnak a tárgyat. A kísérlet jól sikerült, és miután megszereztem a második diplomámat, maradtam oktatóként a főiskolán.

Kedvenc oktatott tantárgyam

Minden szállásadáshoz kapcsolódó tárgy (szállodaismeret, szállodamenedzsment, szálláshelyismeret), mert nagyon élvezem azt tanítani, amiről a gyakorlati példákon keresztül tudok mesélni a hallgatóknak.

 

Ezt tartom fontosnak az oktatásban / szerintem ilyen egy jó oktató

Meggyőződésem, hogy a jó oktató:

  1. gyakorlatban is csinálja/csinálta azt, amiről tanít,
  2. interaktív, a hallgatóknak nem előad, hanem kommunikál velük, gyakorlati feladatokon keresztül mutatja be a tananyagot,
  3. nem hagyja, hogy 4-esnél rosszabb eredményt produkáljanak a hallgatók, ha kell, addig hívja vissza vizsgázni vagy annyiszor javíttat vele a beadandón, amíg el nem éri a jó eredményt. Mert az a cél, hogy tudással rendelkezzenek a hallgatók.
  4. szenvedélyből tanít.

Hobbim, ez tölt fel

Imádok túrázni, ehhez igen szerencsés helyen élünk. Szeretek főzni, ezt napi szinten csinálom, olykor társasággal, egy jó csurdítás, grillezés, bográcsozás keretében. A minőségi időmet a családommal és a barátaimmal töltöm. Az utazás is kedvenc, függetlenül attól, hogy egy pár órás kiruccanásról vagy egy hosszabb nyaralásról van szó.  

 

Tengerpart, hegyek vagy városi kalandok?  

Tengerpart évente minimum egyszer, hegyek non-stop és városi kalandok, amikor a tinédzser lányom épp arra vágyik.

Kedvenc országom

Minden országban megtalálom azt, ami a kedvencem benne.

 

Kedvenc magyar városom

Gyöngyös, mert imádok itt élni!

 

Édes vagy sós (már ami a nasizást illeti)?

Így ebben a sorrendben és fordítva is.

Kávé vagy tea?

Nálam a kettő egyszerre játszik minden reggel.

 

Kedvenc íróm

L.L Laurence és még sokan mások

 

Filmek vagy sorozatok?

Filmek egyértelműen!

 

Kedvenc zenei műfajom (együttesem, énekesem)

Soul, reggie, jazz, Lana Del Rey, minden, ami zenei minőséget képvisel.

 

szöveg: Klausmann-Dinya Anikó, Nagy Réka

fotók: Klausmann-Dinya Anikó