Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 december 06.

Szabó Györgyre emlékezünk

Életének 94. évében elhunyt Szabó György. A mindenki által leginkább Gyuri bácsiként, bükki füvesemberként ismert fitoterapeuta 2011-ben tiszteletbeli főiskolai tanár címet kapott a jogelőd Károly Róbert Főiskolán.

Szabó György 1928. április 15-én született Miskolcon. A népi gyógyítás ismereteit 6 éves korában kezdte elsajátítani, a javasasszony nagymama tanításával. Családjában nagyszülőről unokára száll a népi gyógyítás tudománya, ő volt a 21. nagyszülő, az utolsó bükki füvesember. Kereskedelmi főiskolai végzettséget szerzett és a kereskedelemben dolgozott nyugdíjazásáig. A miskolci Búza téri piacon zöldséget, gyümölcsöt árusító kofák között egyedüliként gyógynövényeket árusított kosarából. A rendszerváltozást követően fitoterapeuta szakképesítést szerzett, hogy (az addig tiltott) népi gyógyítási tudásával a gyógynövények egészségmegőrzésben betöltött szerepét szélesebb körben is hirdethesse.

Gyógynövényes munkájának kiteljesedését jelentette a cukorbetegségre való hajlam esetén alkalmazható teakeveréke és az ezredfordulón, a közönség előtt is megnyitott gyógynövénykertje. A felhalmozott tudást két könyvben adta közre: 2004-ben jelent meg a Javasasszony unokája c. könyve, amelynek folytatásaként A bükki füvesember gyógynövényei c. könyv látott napvilágot 2008-ban, amelyet lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával közösen írt. Aktív éveiben évente közel 100 előadást tartott határon innen és túl, mert vallotta: a gyógynövényekkel az egészséget meg lehet őrizni, a betegségeket könnyebb gyógyítani.

Több mint hétévtizedes, áldozatos és nagyra becsült tevékenységének elismeréseként a jogelőd Károly Róbert Főiskolán tiszteletbeli főiskolai tanár kitüntető címben részesült 2011-ben.

Ettől kezdve odaadó figyelemmel kísérte a gyógynövényes oktatásunk sorsát, intézményünkben számos előadást tartott, támogatásával valósultak meg hallgatóink bükkszentkereszti gyógynövényes nyári gyakorlatai. Aktív részese volt az új, népszerű gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzési szakunk létrejöttének.

Kedves Gyuri bácsi!

Újabb csillag tündököl az égbolton…

Isten áldása kísérjen utadon, miközben a mennyei erdőkön és mezőkön járva gyűjtöd a kedves gyógynövényeidet! Az égi akadémián talán már megkezdheted erdőmérnöki tanulmányaidat.

Köszönöm barátságodat, köszönöm, hogy emberként is tanítottál, hogy feltártad előttem Erdély, Székelyföld szeretetét!

Köszönjük irántunk is tanúsított jóságodat!

Tanítványokkal és munkatársakkal őrizzük emléked.

Isten veled, Gyuri bácsi!

Lakatos Márk

mesteroktató


 

Szöveg: Lakatos Márk

Fotók: Intézményi archívum, Györgytea, Lakatos Márk