Hírek

Tartalom megjelenítő

Mars Expedíció a Károly Róbert Campuson

Bolygók, űrhajó, csillagmintás lufik, a Marson található hegységekről és területekről elnevezett csapatok. Tematikus, szakképző iskolákban és szakgimnáziumi technikumi iskolákban tanuló diákoknak szóló matematikaversenynek adott otthont a MATE Károly Róbert Campusa.

A szervezők – MMSZ Károly Róbert Technikum reál munkaközössége – olyan versenyt álmodtak meg, ahol a cél nem közvetlenül a tananyag számonkérése. Sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a logikus gondolkodás, a csapatmunka és az okostelefonokról interneten keresztül elérhető keresőprogramok alkalmazása, a feladatokban megadott adatok, információk felkutatása. A verseny tehát a hétköznapi életre is nevelte a gyerekeket, ugyanis a csapatmunkára szinte minden munkahelyen szükség van – hangsúlyozta Madai Judit, az MMSZ Károly Róbert Technikum igazgatóhelyettese.

A 3 fős csapatoknak közösen kellett megoldaniuk az online alapú feladatokat, amiket Virág Katalin állított össze. A feladatsort a diákok az asztaluk felett lebegő lufira rögzített QR-kód segítségével tudták megnyitni.

A feladatok között volt Legyen Ön is Milliomos jellegű kérdéssor, tankocka, egyszerű számolásos feladatok, de a csapatoknak azt is ki kellett találniuk, hogy mi miatt hibásodhatott meg a Mars űrjáró és hogyan lehet azt megjavítani.

A szervezők tapasztalatai szerint egy csapatversenyre bátrabban jelentkeznek a fiatalok. Az MMSZ Károly Róbert Technikum reál munkaközössége által első alkalommal szervezett verseny két évvel ezelőtt az Irány az Olimpia címet kapta, melyre 15 csapat jelentkezett. Idén a Mars expedíció tematikájú verseny népszerűsége a szervezők minden képzeletét felülmúlta, ugyanis 50 gyöngyösi, egri, hatvani, salgótarjáni, budapesti, lőrinci és dombóvári szakközépiskolákból és szakgimnáziumokból érkezett csapat mérte össze tudását. Éppen ennek, a nagy érdeklődésnek köszönhetően lett a MATE Károly Róbert Campusa a verseny házigazdája.

A versenyen külön értékelték a szakképzős és külön a szakgimnáziumi csapatok teljesítményét. Míg az előbbi kategóriában az első 3, az utóbbi esetben pedig az első 6 helyezést díjazták értékes nyereményekkel – okos karkötő, bluetooth hangszóró, fülhallgató. Természetesen senki nem távozott üres kézzel a helyszínről, minden résztvevő MATE-s ajándékokat, a verseny tematikájához illeszkedő márkájú csokoládét, kitűzőt és emléklapot vihetett haza.

Eredmény

Szakképző iskolák (7 csapatból):

  1. MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium, Gyöngyös (22 pont)
  2. Heves Megyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (20 pont)
  3. MMSZ Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Dombóvár (18 pont)

Technikumok (43 csapatból):

  1. Nógrád Megyei SZC Táncsics Mihály Technikum (29 pont)
  2. Heves Megyei SZC Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (27 pont)
  3. Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium (27 pont)
  4. Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium (27 pont)
  5. Nógrád Megyei SZC Táncsics Mihály Technikum (25 pont)
  6. Nógrád Megyei SZC Táncsics Mihály Technikum (25 pont)

 

szöveg, fotók: Nagy Réka