Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 június 10.

Levendula

Az egyik legsokoldalúbb gyógy-, fűszer- és dísznövényről, a levenduláról beszélgettünk Lakatos Márkkal, a gyöngyösi campus mesteroktatójával. Készítenek belőle többek között szörpöt, fagylaltot, lekvárt, használják tea készítéséhez, masszázsolajokhoz, de a kozmetikumoknak is kedvelt alapanyaga.

A legtöbbünknek a levendula szó hallatán a kis szütyők jutnak eszébe, amiket a szekrényünkbe akasztunk fel, hogy megvédje ruháinkat a molyoktól. A rovarriasztó azonban csak egy a rendkívül intenzív és jellegzetes illatú kis virág számos jótékony hatása közül.

A levendula valóban igen sokoldalú növény. Az első levendulatövek bencés szerzetesekkel érkeztek hazánkba évszázadokkal ezelőtt. A kolostori gyógyászat fontos növénye volt, de már az ókorban is alkalmazták. A latin Lavandula név a lavare (fürdeni, mosni) igéből ered. Tudományos bizonyítékok támasztják alá hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok terápiájában. A terápiás hatás a növény illóolajtartalmának köszönhető, mely legnagyobb mennyiségben a virágzatában található. A virágzatból hagyományosan teát készítenek, míg az illóolajat leginkább inhalációs formában, esetenként fürdőkúra részeként alkalmazzák. Kozmetikumok (pl. szappan, aromavíz, bőrápoló készítmények stb.) kedvelt alapanyaga.

A levendula egyre gyakrabban megjelenik ételekben, italokban is.

Ez így van, ám azt gondolom, hogy a felhasználás ezen módja még mindig inkább kuriózumnak számít. Készítenek belőle szörpöt, fagylaltot, lekvárt, mézet, használják csokoládék, levesek, húsételek és sütemények ízesítésére is.

Milyen feltételek kellenek a levendulának? Mennyire kell hozzá sok gondoskodás, hogy a kertünkben is gyönyörködhessünk ebben a növényben?

A Lavandula nemzetségnek számos faja ismert, ezekből azonban hazánk teleit csak kevés viseli el. Szabadföldbe ültessük, a szélsőséges talajok (szikes, mocsaras) kivételével eredményesen termeszthető hazánkban. Ültetéskor kerülni kell az árnyékos kertrészeket. Hagyományosan a valódi vagy francia levendula (Lavandula angustifolia) nemesített fajtái terjednek napjainkban, míg más fajok fajtái alkalmi dísznövények (pl. a spanyol levendula - Lavandula stoechas). Kissé magasabb illóolajtartalma miatt telepítik még a hibrid (angol) levendulát (Lavandula x intermedia) is, bár ez kissé fagyérzékeny.

Érdekesség, hogy a tihanyi öreg levendulás egyes példányai (L. angustifolia) közelednek a századik évhez. Telepítésüket Bittera Gyula illóolajgyáros kezdeményezte az 1920-as évektől kezdődően. Munkájának köszönhetően Tihany neve a levendulával is egybeforrt.

 

szöveg: Lakatos Márk, Nagy Réka
fotók: Nagy Réka