Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 június 03.

Damaszkuszi rózsa

A rendszerváltást megelőzően a bulgáriai nyaralásokról sokan rózsaolajat tartalmazó „üvegcsékkel” tértek haza. A damaszkuszi rózsának viszont nemcsak múltja, hanem jelene is van. Széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően mai napig jelen van a parfüm- és élelmiszeriparban is. Megismerésében Lakatos Márk, a Károly Róbert Campus mesteroktatója lesz a segítségünkre.

Talán sokkal többen ismerik a damaszkuszi rózsát, mint ahányan gondolnák – ha magát a növényt nem is, de az illatát biztosan. A rózsaszín virágokat megszagolva nekem a kisgyerekként dédnagymamám szobájában látott fafiolás rózsavíz illata jutott egyből eszembe.

A rendszerváltoztatást megelőzően Bulgária volt az egyik leginkább elérhető tengerparti üdülőhely. Ezekről a nyaralásokról szinte mindenki ajándékként, emléktárgyként hozta magával a faragott, festett fafiolás rózsaolajat tartalmazó üvegcsét. A mi családunkban is volt ilyen. Tehát nem véletlen, hogy neked is ez jut róla először eszedbe.

Bulgáriában a törökök honosították meg a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascena) termesztését, napjainkban pedig a Balkán-hegység tövében Kazanlak térsége az egyik hagyományosan „illóolajos” körzet, ahol elsősorban lepárlás céljából termesztenek gyógynövényeket, köztük a damaszkuszi rózsát is. 1 kg illóolaj előállításához mintegy 3,5-4 tonna (!) rózsavirág szükséges. A damaszkuszi rózsa virágából vízdesztillációval lepárolt illóolaj egyébként oltalom alatt álló földrajzi jelzést, EU-s közösségi árujelzőt visel.

Mi mindenre használják a damaszkuszi rózsát – ami nem nemcsak illatos, hanem nagyon szép is?

Nagyon széleskörű az alkalmazása. A szárított szirmokból önállóan vagy keverékben élvezeti tea készíthető, Marokkóban pedig fűszerkeverék összetevője. Mindezek mellett a rózsaolajjal hagyományosan édességeket, például lekvárokat és szörpöket ízesítenek, de kandírozva is lehet fogyasztani. Legnagyobb mennyiségben azonban napjainkban is a parfümipar alkalmazza.

Van bármilyen jótékony hatása vagy csak az illata és íze miatt használják, fogyasztják? 

A rózsavizet (mint az illóolajlepárlás melléktermékét) és az olajat kozmetikai, jellemzően bőrápoló termékekben alkalmazzák. Az aromaterápiában elsősorban nyugtató hatása miatt van szerepe.

 

Mennyire igényes növény? Sok törődést igényel?

A gyöngyösi campus gyűjteményébe néhány éve telepítettem az első damaszkuszi rózsatövet. Tapasztalatom szerint nem különösebben igényes, mint más rózsafajták. Ahol eredményes a futó- vagy tearózsa nevelése, ott a damaszkuszi rózsával sem lesz probléma. Aki damaszkuszi rózsát tervez a kertjébe, mindenképpen vegye figyelembe, hogy futórózsa, tehát valamilyen támrendszerre vagy karózásra szükség lesz. Hajtásai sűrűn apró tüskések, a virágok sajnos csak 2-3 héten át nyílnak, viszont az erőteljes rózsaillat kárpótol mindezért. Metszésekor nagyon fontos szempont, hogy az előző évben kifejlődött vesszőkön virágzik.


szöveg: Lakatos Márk, Nagy Réka
fotók: Nagy Réka