Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 június 24.

A menta

A Kubából világhódító útjára indult Mojito koktél egyik alapanyaga, Marokkóban (és az arab kultúrában) a belőle készített tea a hétköznapok nélkülözhetetlen frissítője, de használják csokoládék ízesítésére, illóolajok készítéséhez és fűszerkeverékek alapanyagaként is. A gyöngyösi campus gyógynövényes gyűjteményét bemutató sorozatunkban ezen a héten a menta megismerésében segít Lakatos Márk, a gyöngyösi campus mesteroktatója.

Ahogyan azt már a bevezetőben is olvashattuk, a menta egy nagyon sokrétű növény. Mióta van jelen Magyarországon?

Az első ismert magyar nyelvű kertészeti szakirodalom szerzője, Lippay János (1606-1666) a Posoni kert című munkájának Veteményes kert című kötetében (1664) már többféle mentáról tesz említést: „fodor-menta, vad menta”. Tárgyalja étkezési és egyéb felhasználásukat is, tehát több évszázados múltja van az alkalmazásuknak. A későbbi gyógynövényes szakirodalmakban már elkülönülnek a hazánkban vadon előforduló menták, mint pl.  a fürtös/lómenta (Mentha longifolia), a vízi menta (Mentha aquatica) és a nálunk honosítás útján termesztett menta-fajok, borsmenta (Mentha x piperita) és a zöld-, illetve a fodormenta (Mentha spicata convar. crispa).

Amellett, hogy kellemes íze és illata van, gyógynövény lévén jótékony hatásai is vannak. Mi mindenre jók ezek a szép, zöld, illatos levelek és hogyan nyerhető ki belőlük a hatóanyag?

Hagyományosan teaként alkalmazták a mentafajokat. Az ebből a célból szárított, lefosztott levelek tea alapanyagok. A borsmenta tea hagyományosan görcsoldó, szélhajtó, epehajtó, étvágyjavító és emésztésserkentő hatású, de a megfázás tüneteinek enyhítésére is alkalmazzák. Mindezek mellett íz- és illatjavítóként is szerepel teakeverékekben.

A bors- és fodormenta növényekből lepárolt illóolajat fogkrémek, szájvizek, likőrök, üdítőitalok, rágógumik és cukorkák ízesítőjeként is felhasználják, az aromaterápiában pedig inhalációs céllal szerepel. A több mint 10 éve hazánkban is elérhető cserepes menta (fodormenta alakkör) leveleit koktélok, italok, saláták készítéséhez használják. Kellemesen pikáns és hűsítő a kevés mentával ízesített bodzaszörp.

A Mentha nemzetség nagyon alakgazdag. Ma már elérhetők akár alma- és csokiillatúak is. Ezek illóolajában a felelős komponens(ek) nagyobb arányú jelenléte alakítja az illatot.

 

Saját tapasztalataim szerint egy szinte kiirthatatlan növényről beszélgetünk. Ebből arra következtetek, hogy nem igazán igényes. Ez tényleg így van, vagy csak olyan „szerencsés” helyzetben vagyok, hogy az én kertemben ideálisak neki a körülmények?

A mentafajok vízigényesek és kedvező termőhelyi adottságok közepette valóban szinte kiirthatatlanok. Tarackszerűen terjedő sztólói és az abból fejlődő hajtások meglehetősen intenzíven növekednek, más növények életterét jelentősen leszűkíthetik. Ezért érdemes körültekintően megválasztani a helyét kiültetés előtt.

 

szöveg: Lakatos Márk, Nagy Réka
fotók: Nagy Réka