Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2021 november 03.

A Femtoszkópia Napja

Immár 7. alkalommal szervezte meg a Femtoszkópia Napja tudományos konferenciát a MATE Károly Róbert Campusa a Wigner Fizikai Kutatóközponttal és az ELTE-vel közösen. A nemzetközi rendezvényen kitüntették az Odderont felfedező magyar-svéd kutatócsoport tagjait.

A Femtoszkópia Napja programján idén a vírushelyzet miatt is nem csak személyes jelenléttel, hanem távolról, az interneten keresztül is részt vehettek a kutatók, akik 2 kontinens 5 országából „érkeztek”. A 17 résztvevő összesen 14 angol nyelvű tudományos előadást tartott illetve hallgathatott meg. Céljuk a részecske- és magfizika speciális, femtoszkópiai szakterületének az áttekintése, a legújabb kutatási eredményeinek a megismerése volt.

Az amerikai, svéd, lengyel, holland és magyar résztvevőket először Dr. Bujdosó Zoltán köszöntötte. A gyöngyösi campus főigazgatója hangsúlyozta, büszke rá, hogy az intézmény két kollégája is tagja volt annak az öttagú kutatócsoportnak, amelynek egy 48 éve tartó óriási nemzetközi versenyben sikerült először döntő bizonyítékot találnia a rendkívül tünékeny részecske, az Odderon létezésére. Az eredményekből számos hasonló, összetett részecske létezése is következik, így az Odderon felfedezése új fejezetet nyithat az erős kölcsönhatás vizsgálatában.

Dr. Bujdosó Zoltán még szeptemberben, a Kutatók Éjszakája országos programsorozat gyöngyösi állomásán adta át a kutatócsoport négy magyar tagjának az elismerő okleveleket a világszinten is nagy szenzációnak számító felfedezésért, amely 2021. február 23-án a rangos European Physical Journal folyóiratban jelent meg. Svéd társszerzőjük, Roman Pasechnik, a Lundi Egyetem docense pedig nemzetközi rendezvényünk, a 7.  Femtoszkópia Nap megnyitója alkalmából kapta meg elismerését.

A magyar-svéd kutatócsoport tagjai:

  • Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a MATE Műszaki Intézetének kutatóprofesszora, a kutatócsoport vezetője,
  • Novák Tamás, a MATE Műszaki Intézetének tanszékvezető egyetemi docense,
  • Roman, Pasechnik, a Lundi Egyetem Csillagászati és Elméleti Fizikai Tanszékének docense,
  • Ster András, a Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusa,
  • Szanyi István, a Wigner Fizikai Kutatóközpont fiatal kutatója, az ELTE PhD hallgatója.


 

A nemzetközi konferencia központi témája idén nem meglepő módon az Odderont felfedező cikkek kritikus elemzése, valamint a felfedezéshez szükséges feltételek analizálása volt.

„A legfontosabb új eredmények az Odderon felfedezéséről és a felfedezés megerősítéséről szóltak. Mára három tudományos szakközlemény is bizonyította, a szigorú szakmai követelményeknek megfelelő módon, az Odderon hatását a CERN LHC és az amerikai Tevatron gyorsító rugalmas proton-proton és proton-antiproton ütközéseiben” – hangsúlyozta Csörgő Tamás kutatóprofesszor, a magyar-svéd kutatócsoport vezetője. „A tudomány világában egyszerre van jelen a verseny és az együttműködés. Mára megvitattuk a tudományos ellenőrző vizsgálatok eredményeit is, amelyek a sportversenyek utáni kötelező dopping ellenőrzésekhez hasonlóak.  Eredményünk sikeresen vizsgázott ezen a próbatételen is. Elismerésünk egyben ennek a kiélezett, 48 éve tartó nemzetközi tudományos versenynek az eredményének a kihirdetése is. Nagyon szépen köszönjük!”

szöveg: Csörgő Tamás, Nagy Réka
fotók: Nagy Réka, Roman Pasechnik

 

Az Odderon létezését és kicserélődését bizonyító első három cikk:

[1] T. Csörgő, T. Novák, R. Pasechnik, A. Ster, I. Szanyi,  Eur.Phys.J.C 81 (2021) 2, 180(megjelent 2021. február 23-án)
[2] T. Csörgő and I. Szanyi,  Eur.Phys.J.C 81 (2021) 7, 611 (megjelent 2021. július 13-án)
[3] V. Abazov et al, D0 and TOTEM Collaboration,
Phys.Rev.Lett. 127 (2021) 6, 062003 
(megjelent 2021. augusztus 4-én)