Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 június 17.

Kövirózsa

A huzat, a klíma használata, valamint a strandolások miatt megszaporodnak nyáron a fülgyulladások. Éppen ezért a gyöngyösi campus gyógynövényes gyűjteményében található növények közül ezen a héten a kövirózsát mutatjuk be. A gyógy- és dísznövény megismerésében Lakatos Márk, a gyöngyösi campus mesteroktatója lesz segítségünkre.

A kövirózsa talán egy átlagosnál is ismertebb gyógynövény. Azok biztosan ismerik, akik gyerekkorukban fülfájósok voltak, vagy felnőttként valamiért szükségük volt a jótékony hatására. De mire is jó pontosan a kövirózsa? 
A népgyógyászatban a növény friss présnedvét csepegtetik a fülbe antibakteriális hatása miatt. A nedv kinyerése ráadásul egyáltalán nem körülményes, nem igényel semmilyen hozzáértést. Tehát ha valakinek a kertjében kövirózsa terem, élvezheti a növény jótékony hatását. Csupán annyit kell tenni, hogy leszedünk néhány egészséges levelet az alsók közül, folyóvíz alatt lemossuk, majd leitatjuk róla a nedvességet. Ezt követően praktikus például fokhagymazúzó segítségével kinyerni a nedvet. Fontos, hogy amennyiben a panaszok 2-3 napon belül nem múlnak el, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Használják még másra is, vagy csak fülgyógyításra?
A friss présnedvet külsőleg enyhébb égési sérülés (pl. napégés) és egyes bőrbetegségek (pl. ekcéma) esetében is alkalmazzák, emellett arcápoló kozmetikai készítményekben is megtalálható.

Milyen körülmények ideálisak a termesztéséhez? Hogy bírja az időjárási szélsőségeket?
A hazánkban vadon is előforduló házi kövirózsa (Sempervivum tectorum) sziklagyep élőhelyen fordul elő. Védett, természetvédelmi értéke 5000 forint. A virágzó egyedek rövidesen elpusztulnak, azonban sarjnövényeikkel szaporodnak.

Viszonylag nagy tűrőképessége miatt a kövirózsa akár erkélyen is nevelhető cserépben. Szárazságtűrő növény, szereti a napsütést, a túlöntözést viszont nem viseli jól. 

Érdekesség, hogy Erdélyben helyenként ma is élő hagyomány a melléképületek tetőzetére telepített kövirózsa.  Egykor a háztetőkre is ültették abban a hitben, hogy megóv a villámcsapástól. 

 

szöveg, fotók: Lakatos Márk, Nagy Réka