Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 június 30.

A közönséges szurokfű és a görög szurokfű

A gyöngyösi campus gyógynövényes kertjében is megtalálható, kedvelt és sokak által használt, gyógyhatásokkal is rendelkező fűszernövény a közönséges szurokfű, valamint a görög szurokfű mutatkozik ma be. Lakatos Márk mesteroktatónak hála a két növény jótékony hatásai mellett azt is megtudhatjuk, hogy milyen komoly múltra tekint vissza a két jellegzetes illatú, fehér és rózsaszín virágos kis növény.

Ha odamennék találomra emberekhez az utcán és azt kérdezném, hogy ismerik-e a közönséges szurokfüvet, a vad majorannát vagy a kasbókot, akkor szerintem sokan nemmel felelnének. Viszont, ha azt kérdezném, hogy ismerik-e az oregánót, akkor vélhetően szinte mindenki lelkesen bólogatna és igennel válaszolna. Pedig mindvégig ugyanarról a növényről beszéltünk. Magyarországon a pizza és az olasz konyha népszerűvé válásával terjedt el igazán ez a növény, vagy már korábban is használták ételek ízesítésére?

Az Origanum nemzetség nagyon színes, változatos. Érdekesség, hogy a Bibliában tizenkétszer említik a szír izsópot (Origanum syriacum). A középkori magyar munkákban fekete gyopár néven jegyzik. Egykoriban vadmajoránna néven volt ismert és a majoránna helyettesítésére használták. A közönséges szurokfű (Origanum vulgare subsp. vulgare) főként a középhegységeinkben és a Dunántúlon vadon is előfordul. Élőhelyei jellemzően a száraz tölgyesek és az erdőirtások.

Nemcsak fűszerként alkalmazzuk a szurokfüvet, hanem egy nagyon sokrétű gyógynövényről is beszélünk. Mi mindenre használhatjuk?

Hagyományos alkalmazása tea formájában történik. Légúti hurut esetében köptető, torokgyulladás esetén gargarizmaként alkalmazható. Emellett idegnyugtató és étvágyjavító hatása is van.

A gyöngyösi campus kertjében a közönséges szurokfű mellett találunk görög szurokfüvet is. Miben különbözik a hagyományostól?

A közönséges szurokfű pártája bíborvörös vagy rózsaszín, a görög szurokfűé (Origanum vulgare subsp. vulgare) fehér. A közönséges szurokfű kevesebb mint 1 %-ban tartalmaz illóolajat, míg a görög szurokfű esetében elérheti az 5-6 %-ot is. A kereskedelemben kapható oregánó fűszert a görög szurokfű adja, ami importból származik.

Jellemzően illóolaj-lepárlás céljából termesztik hazánkban a görög szurokfüvet, 2021-ben közel 100 hektáron termesztették. Illóolaja antimikrobiális. Gyógyászati célú alkalmazása tudományos kutatások tárgyát képezi.

A közönséges és a görög szurokfű a házikertek naposabb részén könnyen termeszthető, évelő növények, tőosztással szaporíthatók. Teljes virágzásban vágjuk a leveles hajtásokat, amelyeket árnyékban szárítunk meg. Fűszerként történő felhasználásához a száradást követően morzsoljuk le a leveleket és virágokat, tároljuk jól záródó edényben. Leginkább paradicsomos ételek, pizzák fűszere, de felhasználható halak, sertés-, baromfi-, és marhahús elkészítéséhez is.

 

szöveg: Lakatos Márk, Nagy Réka
fotók: Nagy Réka, Lakatos Márk