Hírek

Tartalom listázó

Létrehozva: 2024 május 09.

Sajtakadémia III.

Idén is teltházas volt a gyomaendrődi III. Sajtakadémia konferencia. A 100 résztvevő 14 tudományos előadást és 2 kerekasztal-beszélgetést hallgathatott meg, majd egy sajttál szépségversenyen és egy sajt- és borkóstolón is részt vehettek.

Az 2017. évi, első Sajtakadémia lebonyolításában nagy szerepe volt a MATE Károly Róbert Campusának. Nemcsak a helyszínt biztosította, hanem a rendezvény lebonyolításában is aktív szerepet vállalt. Akkor a sajtok múltja, a jogszabályi hátterek, a jó gyakorlatok, az értékesítés, valamint a marketing került a fókuszba. A második Sajtakadémia a Covid árnyékában, 2021 szeptemberében fogadta újból az érdeklődőket immár Gyomaendrődön, a Sajt- és Túrófesztivál városában.

A harmadik Sajtakadémia helyszíne ezúttal is Gyomaendrőd volt, a fővédnöki szerepet pedig Gyuricza Csaba, a MATE rektora látta el. A konferencia mind a szervezők, mind a szakemberek szerint időszerű volt, ugyanis a sajtos szakma látványos fejlődést mutatott az elmúlt években, amit egyrészt a nemzetközi sikerek, másrészt a sajtkészítők számának ugrásszerű növekedése, valamint a képzésekre való igény növekedése is bizonyít.

A rendezvényen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet több előadó is képviselte. Szakáli János Miklós a kaposvári precíziós gazdaságról beszélt, Dr. Csapó János professor emeritus pedig a tejet és a tejtermékeket, mint funkcionális élelmiszereket mutatta be.

Nagy László Bendegúz már a tejtermékek biominősítéséről beszélt. Az előadó egyébként a közelmúltban teljesítette a MATE doktori iskolájában a házi védését ebben a témában. Dr. Kenéz Árpád, a gödöllői Tejvizsgáló Laboratórium vezetője pedig igazi érdekességekkel készült Szokatlan tejfelhasználási szokások a történelemből című előadásában.

Kerekesné dr. Mayer Ágnes, a MATE főiskolai docense, aki a szervezésben is sokat segített, a borkóstoló során tartott előadást az érzékszervi bírálat tudományos hátteréről.

A konferencián a MATE gödöllői és gyöngyösi turizmus-vendéglátás szakos hallgatói segítettek. Dr. Kovács Gyöngyi egyetemi adjunktus, a rendezvény főszervezője elmondta, nagyon komoly segítséget kaptak a fiataloktól. Részt vettek az ajándékcsomagok összeállításában, a kávészünetek lebonyolításában és figyeltek az előadók időtartására is. Egyikük Sándor Tamás sajtmester gasztrobemutatóján segédkezett, 100x6 fogást készített elő a vendégeknek. Mindezek mellett a hallgatók kínálóként részt vettek a borkóstolónál és szervíroztak a sajtkóstolón is.

Dr. Kovács Gyöngyi hozzátette, nagyon komoly, sok-sok hét megfeszített munkája áll a konferencia megszervezése mögött, de egyértelműen megéri, hiszen a visszajelzések alapján a szakemberek örülnek neki, hogy lehetőségük van a kapcsolatépítésre, a jó gyakorlatok megosztására és megismerésére, valamint a legújabb kutatási eredmények és trendek népszerűsítésére.

 

szöveg: Dr. Kovács Gyöngyi, Nagy Réka
fotók: Dr. Kovács Gyöngyi, Zo Lee Fotó