Bemutatkozik a Gazdálkodási és menedzsment szak

Bemutatkozik a Gazdálkodási és menedzsment szak

Utolsó frissítés: 2023 december 19.

A közgazdász szakma nem valami unalmas dolog, hanem nemzetközi, modern és innovatív. Közgazdászként te lehetsz az, aki álmot adhatsz egy ügyes kezű szakmunkásnak, sikerre viheted egy vállalkozás ötletét, pénzt tudsz előteremteni egy nemes cél megvalósításához és jól használhatod fel a rendelkezésre álló tőkét. A szakma tekintélye, anyagi megbecsültsége hosszú évek óta kiemelkedően jó. Soron következő cikkünkben a gazdálkodási és menedzsment szakot mutatjuk be. A képzés megismerésében Dr. Taralik Krisztina egyetemi docens, valamint Fehér Lolita Ágnes hallgató segít.

A Károly Róbert Campuson elérhető képzési szintek: alapképzés
Képzési idő: 7 félév

A közgazdász szó hallatán sokaknak a következő kép jut eszébe: egy öltönyös férfit látnak lelki szemeik előtt, aki számol, grafikonokat készít és adatokat elemez. Ez a szakma azonban ettől sokkal összetettebb. Mi mindent tanulnak azok a hallgatók, akik a gazdálkodási és menedzsment szakot választják?

Taralik Krisztina: A rendelkezésünkre álló erőforrások korlátozottságával a mindennapi életünk során is számtalanszor szembesülünk. Például nincs elég időnk megvalósítani eltervezett programjainkat, nincs elég pénzünk megvenni mindent, amit szeretnénk, nincs elég energiánk, hogy befejezzünk mindent, amit elkezdtünk. Ugyanígy működik ez társadalmi szinten is, a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásokkal kell minél hatékonyabban gazdálkodnunk. Ezért kellenek olyan szakemberek, akik ezeknek a problémáknak a megoldásán dolgoznak, elemzik az aktuális helyzetet, kidolgozzák a lehetséges megoldásokat és előre jelzik, értékelik azok következményeit. A közgazdászok olyan kérdésekkel foglalkoznak, hogy mit, mennyit és hogyan termeljünk, hogyan érdemes elosztanunk a társadalom csoportjai között. A közgazdászok a gazdasági rendszerrel, annak működésével és a gazdasági szereplők, így az egyének, háztartások, vállalatok és az állam szükségleteinek kielégítésével is foglalkoznak, ezeket igyekeznek optimalizálni.

Egy közgazdász diplomával rendelkező fiatal számos lehetőség közül választhat a munkaerőpiacon. Jellemzően milyen pozíciókat töltenek be a gazdálkodási és menedzsment szakon végzettek?

T.K.: Fel lehet sorolni a diplomával betölthető jellemző munkaköröket - így pl. üzleti tervező, elemző, üzletviteli és befektetési tanácsadó, pénzügyi és gazdasági tanácsadó, pénzügyi és üzleti tanácsadó, pénzügyi elemző, pénzügyi folyamatkontroller, pénzügyi, gazdasági vezető, termelési elemző, gazdasági tanácsadó, termékmenedzser. Ezek anyagilag jól elismert pozíciók a piacon, ami lényeges motiváció. Emellett azonban azt is érdemes kiemelni, hogy egy-egy szervezet működésének sikerében döntő szerepe van a gazdasági döntéseknek – így az erőforrás-tervezésnek, a pénzügyi, beruházási döntéseknek, a számviteli folyamatoknak, termék-, termelés- és folyamatinnovációknak –, amely döntések az említett munkakörökhöz tartoznak. Sikerre vinni egy szervezetet a gyorsan változó környezeti feltételekhez alkalmazkodva olyan kihívás, amelynek megoldása a közgazdász számára az alkotás, az értékteremtés, a verseny, a játék örömét nyújthatja. Ezek a munkakörök a siker és az önmegvalósítás lehetőségeit hordozzák.

Mi alapján döntöttél úgy, hogy a gazdálkodási és menedzsment szakot választod?

Fehér Lolita: Azért döntöttem a gazdálkodási és menedzsment szak mellett, mert érdekelnek a vállalati folyamatok, a vezetés és a stratégiaalkotás, valamint a piaci trendek. Emellett ez a képzés számos karrierlehetőséget kínál, mint például menedzser, üzletfejlesztési szakember, pénzügyi elemző vagy vállalkozó. Fontos volt számomra, hogy olyan szakmát válasszak, amely sokféle lehetőséget kínál a jövőre nézve.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?

F. L.: Véleményem szerint egy nagyon családias és barátságos környezetben tanulhattam az elmúlt pár évben. A képzés pedig átfogó tudást nyújtott nekem a gazdálkodás és a menedzsment területén. A különböző tantárgyak segítségével megtanultam hatékonyan tervezni, szervezni és azt is, hogyan kell egy vállalkozást sikeresen vezetni. A gazdasági, pénzügyi, valamint a marketing és stratégiai tantárgyak segítettek abban, hogy megkapjam a szükséges szakmai hátteret a jövőre nézve.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?

F. L: Tovább szeretném folytatni a tanulmányaimat mesterképzésen vagy egy mérlegképes könyvelői tanfolyamon. Azt gondolom, hogy ezek által még alaposabban megismerhetem a szakmát. Ezek után pedig pályakezdőként munkatapasztalatot szeretnék szerezni egy vállalatnál.

A Gazdálkodási és menedzsment alapképzésről ovábbi információk ITT találhatók.