Gazdálkodási és menedzsment

Gazdálkodási és menedzsment

Utolsó frissítés: 2023 november 28.

Miért jó felsőoktatási szakképzésben tanulni?
Elegendő időt kapsz arra, hogy végig gondold a jövőre vonatkozó terveidet, hogy közben az itt eltöltött két év munkája nagy nyereséget jelentsen majd az első alapképzési diploma megszerzésénél. Az egyetemi karrier megalapozásának egy kiváló útjára léptél. A felsőoktatási szakképzés alkalom arra, hogy te dönts a későbbiek során arról, hogy melyik alapképzés lesz számodra az optimális. Hallgatóként élhetsz a felsőoktatás rendszerében kínálkozó lehetőségekkel. Egyetemista hallgatóként képviselheted hallgatótársaid érdekeit, kutatásokban vehetsz részt, számos közös rendezvényen építheted a kapcsolataidat és közben azt tanulod, amiről úgy érzed, hogy igazán neked való.

Mire készít fel ez a képzés?
A felsőoktatási szakképzés célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik a gazdálkodási és menedzsment folyamatok irányításának, szervezésének, működtetésének alapelveit és módszerei, tisztában vannak a vállalati gazdálkodás finanszírozási, számviteli, adózási alapjaival, a munka- és ügyvitelszervezési eljárásokkal, a döntéstámogatás és a kontrolling módszertani alapjaival, az információs és a kommunikációs technikákkal. A képzés során megtanulod a vállalkozások tevékenységét szabályozó jogszabályokat, a vállalati gazdálkodás finanszírozási, számviteli, adózási ismereteinek alapjait. Megismered továbbá a gazdasági szerveztek gazdasági és menedzsment folyamatainak alapelveit, és ezeknek a folyamatoknak a szervezési és működtetési módszereit. 

A szakképzettség oklevélben történő megjelölése
- szakképzettség: felsőfokú gazdasági menedzser-asszisztens
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Business Administration Assistant

Képzési idő: 4 félév (3 félév elmélet + 1 félév gyakorlat)

A képzés helyszíne:  
A képzés az egyetem Károly Róbert Campusán Gyöngyösön történik, amely gyönyörű környezetben, a Mátra kapujában található. A város közlekedési lehetőségei kiválóak, Budapestről is könnyen megközelíthető. A campus modern oktatási infrastruktúrával rendelkezik, épületei igényesen parkosított környezetben helyezkednek el.

Választható munkarend: levelező
A levelező munkarendű képzésben a hallgatók tanóráira péntek délután és szombaton kerül sor.

Választható finanszírozási forma:
- magyar állami ösztöndíjas
- önköltséges  
Az önköltség mértéke: 200.000,- Ft/félév

Melyik MATE képzési központ kínálatában található a szak a jelentkezés során?
Gazdasági és Társadalomtudományi Képzések Központ - MATE-ECONOMY   

Jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány

Mire van lehetőséged a képzés után?
Már két év után munkába állhatsz, de a továbbtanulást is választhatod. Ha a munkavállalást választod felsőfokú gazdasági menedzser-asszisztensként (Business Administration Assistant) a gazdálkodó szervezetekben a jellemző munkaköröd lehet: irodai szakmai irányító, felügyelő, statisztikai ügyintéző, személyi asszisztens, általános irodai adminisztrátor, adatrögzítő, kódoló, pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor, készlet- és anyagnyilvántartó, iratkezelő, irattáros, ügyfél- (vevő)tájékoztató, ügyfélszolgálati központ tájékoztatója, esetleg lakossági kérdező, összeíró  

Továbbtanulási lehetőség alapképzési (BA/BSc) szakon
A felsőoktatási szakképzésben megszerzett oklevél minősítése alapján lehetőség van emelt szintű érettségi vizsga teljesítése nélküli továbbtanulásra a Károly Róbert Campus alapképzési (BA/BSc) szakjain: gazdaságinformatikus, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, mezőgazdasági mérnöki, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás, vidékfejlesztési agrármérnöki. A felsőoktatási szakképzésben teljesített tantárgyak (kreditek) egyenértékűség esetén beszámíthatók az alapképzésbe. A felsőoktatási szakképzési szak képzési területével azonos alapképzési szakon (pl. gazdálkodási menedzsment) történő továbbtanulás esetén a beszámítható kreditek száma legalább harminc, legfeljebb kilencven lehet.  

Kollégiumi elhelyezés:
Kollégiumi elhelyezést kérésre minden nappali munkarendre felvételt nyert hallgatónk részére tudunk biztosítani. Levelező munkarendű hallgatóink kedvezményes térítéssel igényelhetnek szállást a Károly Róbert Diákotthonunkban.  

Bemutatkozik a Gazdálkodási és menedzsment szak: >> cikkünk <<  

A szakról további tájékoztatás kérhető:
Dr. Taralik Krisztina egyetemi docens, szakkoordinátor
E-mail: Taralik.Krisztina(kukac)uni-mate.hu  

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekben a Károly Róbert Campus Tanulmányi Osztálya ad tájékoztatást:
3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. E-mail: felveteli.gyongyos(kukac)uni-mate.hu