Bemutatkozik a Vezetés és szervezés szak

Bemutatkozik a Vezetés és szervezés szak

Utolsó frissítés: 2023 december 19.

A vezetés és szervezés szak célja olyan közgazdászok képzése, akik megalapozott és integrált szakmai ismeretekkel rendelkeznek a menedzsment széles területén.  A Károly Róbert Campuson induló mesterképzést Dr. Hágen István Zsombor egyetemi docens, valamint Pifkó Tamás hallgató mutatja be.

Képzési szint: mesterképzés
Képzési idő: 4 félév

Milyen előképzettségre van szükség ahhoz, hogy valaki jelentkezhessen vezetés és szervezés szakra? Mi mindent tanulnak a képzési idő alatt a hallgatók? Mivel egészíti ki a mesterképzés az alapszakon megszerzett ismereteket?

Hágen István: A vezetés és szervezés mesterszakot minden olyan hallgatónak ajánljuk, akinek karriercéljai között valamilyen szintű vezetői pozíció betöltése szerepel, vagy már jelenleg is ilyen munkakört tölt be, saját vállalkozást működtet vagy tervezi, hogy elindítson. A képzés során a hallgatók általános üzleti ismereteiket mélyítik el, nagy hangsúlyt fektetve a menedzsmenthez és vezetéshez kapcsolódó tantárgyakra, tudományterületekre. Az itt végzett szakemberek megalapozott és integrált szakismereteket szereznek, elemző, tervező, problémamegoldó képességeiket, kreativitásukat fejleszthetik.

Kiknek érdemes a diploma megszerzését követően további két évre beülniük az iskolapadba? Milyen pozíciókat töltenek be a vezetés és szervezés szakon végzettek?

H. I.: Egy szervezetet vezetni kiemelkedően összetett feladat, legyen szó kisvállalkozásról vagy a közszféra hatalmas intézményeiről. Ami mindegyikben közös, hogy magas szinten kell elemezni, tervezni, irányítani, döntéseket hozni és munkafolyamatokat fenntartani, azaz vezetőként viselkedni. Ezt a szemléletet oktatjuk annak érdekében, hogy hallgatóink szervezetek vezetőjeként megállják a helyüket az üzleti élet valamennyi területén – kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, multinacionális cégek, közszféra, költségvetési intézmények gazdasági és vezetői tisztségviselőiként, továbbá a projektmenedzser, teljesítménymenedzser, illetve a menedzsmenttevékenység számos egyéb területein.

A vezetés és szervezés mesterképzés célja, hogy a gazdálkodási és menedzsment vagy emberi erőforrások alapszakon megszerzett ismereteket tovább mélyítse, s a gyakorlatban is alkalmazható, speciális tudás átadása révén a terület szakértőivé tegye a hallgatókat.

Miért döntöttél úgy, hogy vezetés és szervezés szakon folytatod a tanulmányaidat az alapszakos diplomád megszerzése után?

Pifkó Tamás: Azt gondolom, mindenkinek eljön az életében a pillanat, amikor a szakmai előmeneteléhez a szorosan vett szakértelem mellett általános gazdasági ismeretekre is szert kell tennie. Az én karrieremben is adódott egy ilyen kihívás, ezért választottam a vezetés és szervezés szakot, ami a gazdasági ismeretek mellett számos értékes és hasznos tudást adott a vezetési ismeretek terén is, aminek köszönhetően felkészültebben várhatom a jövő kihívásait.

Beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?

P. T.: Igen, sőt többet is adott, mint amire előzetesen számítottam. Mivel gazdasági előképzettség nélkül, különbözeti vizsgával kerültem a szakra, féltem, hogy nehezen tudom majd tartani a lépést, de – persze némi plusz energiaráfordítással – olyan ismeretekre tettem szert, amelyek könnyedén továbbfejleszthetők, korszerűek, ugyanakkor időtállóak.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?

P. T.: Szeretném minél több területen kamatoztatni a megszerzett tudást, ami újságíróként, kommunikációs szakemberként is új lehetőségeket nyit meg a szakmai életutamban. Ha a sors úgy hozza, hogy egy saját vállalkozásban tudok majd kiteljesedni, felkészülten vághatok neki a feladatnak.

 

A vezetés és szervezés mesterképzésről további információk ITT találhatók.